Alle ballen van het weekend op Jesse Klaver…

Verkiezingscampagne Dit weekeinde was de tegenstander van de PvdA Jesse Klaver. Hij zou ‘niet sociaal’ zijn en zijn klimaatdoelstellingen zouden ‘ontwrichtend’ zijn.

Waar zit de tegenstander deze campagne? Dit weekeinde voor links op links. Tenminste, bij de PvdA. Lijsttrekker Lodewijk Asscher uitte zondag in het programma WNL op Zondag forse kritiek op het verkiezingsprogramma van GroenLinks. De plannen zijn weliswaar groen, vond Asscher, maar niet sociaal. Gezinnen zouden er 800 euro op achteruit gaan door onder meer een belasting op energie. Zaterdag noemde de nummer 3 op de PvdA-lijst, Jeroen Dijsselbloem, de belofte van GroenLinks om in vier jaar aan de klimaatdoelstellingen van Parijs te voldoen, al „ontwrichtend”. „Dat heeft een enorme prijs voor bedrijven en burgers die zich zo snel niet kunnen aanpassen”, zei Dijsselbloem tegen nu.nl

…die zou overdrijven

Het leek het hele weekeinde wel alle ballen op Jesse Klaver. Zaterdag meldde De Telegraaf dat de GroenLinks-leider zijn levensverhaal wat heeft opgepoetst. „Zijn looks zijn geleend, zijn quotes gekopieerd en zijn verleden was minder miserabel dan hij steevast uitdraagt”, schrijft de krant. Niet dat Klaver volgens De Telegraaf liegt, wel dat „de waarheid telkens net anders [blijkt] te zijn dan het beeld dat Klaver schetst”. Hij zou het doen om volkser te lijken dan hij in werkelijkheid is, laat de krant een collega-Kamerlid zeggen. Dat Klaver zich laat inspireren door Obama was programmamaker Arjen Lubach in de zomer al opgevallen. De Telegraaf signaleert nu dat het witte overhemd met opgerolde mouwen wel erg Justin Trudeau is.

…of is er sprake van jaloezie?

Angst en afgunst slaan duidelijk toe. In de peilingen blijft GroenLinks maar stijgen: in de Peilingwijzer staat de partij nu op 15 tot 17 zetels. Links vreest dat Klaver zo de wind mee heeft dat GroenLinks het enige alternatief op links wordt. De VVD hoort Klaver steeds zeggen dat zijn „enige ambitie” is hen uit een volgend kabinet te houden. Klavers liefde voor linkse samenwerking gaat zelfs zo ver dat toen PvdA-leider Asscher zaterdag op het Malieveld werd getrakteerd op boegeroep, Klaver het voor hem opnam. „Hij is niet de vijand”, zei Klaver. Zondag vergoelijkte hij de aanvallen van de PvdA in het tv-programma Buitenhof met de woorden dat die partij „een krabpaal” zoekt.