Van de woestijn naar de Muur van Geraardsbergen

Wielrennen Ben Hermans, Alejandro Valverde en Primoz Roglic schreven etappekoersen op hun naam. De liefhebbers zijn klaar voor ‘de Omloop’.

Het peloton in de bergen van Oman, zondag in de slotrit.
Het peloton in de bergen van Oman, zondag in de slotrit. Foto Eric Feferberg/AFP

Het wielerpeloton is warmgedraaid voor de koersen in het noordwesten van Europa. Veel van de renners die zondag over de finish gingen in de slotetappes van de Ronde van Oman en meerdaagse wedstrijden in Zuid-Frankrijk en Spanje, staan zaterdag in Gent aan de start van de Omloop Het Nieuwsblad. Die wedstrijd, met daarin de fameuze Muur van Geraardsbergen, geldt als de officieuze opening van het wielerseizoen in Nederland en België.

De Belg Ben Hermans schreef de Ronde van Oman op zijn naam. De renner van BMC, die twee ritten won waaronder de koninginnerit van zaterdag naar de top van Green Mountain, zag zijn leidende positie op de slotdag niet in gevaar komen. De zesde en laatste etappe eindigde in een massasprint. Winnaar: de Noor Alexander Kristoff. In het klassement hield Hermans de Portugees Rui Costa en de Italiaan Fabio Aru achter zich.

De Spanjaard Alejandro Valverde won zondag de Ruta del Sol, met één seconde verschil op landgenoot Alberto Contador. De vijfde en laatste etappe werd gewonnen door Tim Wellens, de snelste van de kopgroep. Valverde en Contador finishten in het peloton, in dezelfde tijd.

Primoz Roglic schreef de Ronde van de Algarve op zijn naam. De leidende positie van de Sloveense kopman van LottoNL-Jumbo kwam in de slotetappe die eindigde op de Alto do Malhão niet meer in gevaar. Roglic nam vrijdag met een sterke individuele tijdrit de leiding in het klassement over van Daniel Martin.

Overigens was de Ronde van Oman niet de laatste in het Midden-Oosten. Donderdag begint de vierdaagse Ronde van Abu Dhabi, met onder anderen Robert Gesink en Steven Kruijswijk. De ronderenners hebben komend weekend niks in de Belgische eendagskoersen Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne (zondag) te zoeken. (ANP, NRC)

    • Ward op den Brouw