Trump blijft media ‘ontmaskeren’

Op campagne in Florida Na veel tegenwind laaft Trump zich even aan de bewondering van zijn aanhang. Ze kunnen op hem rekenen in de strijd tegen vijand van het volk, de media.

President Trump sluit zijn ogen terwijl zijn vrouw Melania een gebed voordraagt in Melbourne, Florida.
President Trump sluit zijn ogen terwijl zijn vrouw Melania een gebed voordraagt in Melbourne, Florida. Foto Chris O'Meara/AP

De pers lijkt momenteel de belangrijkste tegenstander van de president van de Verenigde Staten, Donald Trump.

Na een maand vol tegenwind in het Oval Office laafde Trump zich zaterdag aan de bewondering van zijn aanhang in een soort campagnebijeenkomst in een hangar in Melbourne, Florida. Bij ontstentenis van een tegenstander à la Hillary Clinton haalde Trump opnieuw hard uit naar de pers. Ook leek hij een terreuraanslag te verzinnen toen hij Zweden noemde in een rij recent door terreur getroffen Europese landen.

Volgens Trump was de bijeenkomst nodig om het Amerikaanse volk toe te kunnen spreken zonder „de filter van nepnieuws”. Trump zei dat de media oneerlijk zijn en dat hij en zijn team zullen blijven pogen om hen „te ontmaskeren”. Eerder vrijdag noemde Trump op Twitter enkele media bij naam en schreef: „geen vijanden van mij, maar vijanden van het Amerikaanse volk!”.

Volg ook ons Trumpblog voor het laatste nieuws uit Amerika

In de hangar waren rond de 9.000 mensen aanwezig voor een speech waarin Trump, net als op zijn persconferentie van donderdag, benadrukte dat zijn regering wel degelijk efficiënt werkt, maar dat hij van Obama een ‘puinhoop’ erfde, en dat hij zijn verkiezingsbeloftes houdt. Trump zei dat dankzij hem de Amerikaanse beurzen zo hoog staan. Hij herhaalde zijn beloftes om Obamacare te vervangen, de bureaucratie in Washington aan te pakken en terreurgroep Islamitische Staat „totaal te vernietigen”.

De complete toespraak van Trump in Florida:

Nadat afgelopen week verschillende harde mogelijke maatregelen tegen immigranten uitlekten, waarvan de status niet of nog niet officieel is, beloofde Trump in zijn speech snel met een aangepast decreet voor een inreisverbod te komen. Hij zei:

„We moeten ons land veilig houden. Kijk naar wat er in Duitsland gebeurde, kijk naar wat er gisteravond in Zweden gebeurde. Zweden, wie zou dat hebben geloofd. Zweden. Ze hebben grote aantallen opgenomen. Ze hebben problemen zoals ze nooit voor mogelijk hebben gehouden.”

Twitter en Zweedse media wezen Trump meteen terecht: er had in Zweden geen enkel incident met vluchtelingen plaatsgevonden, laat staan een aanslag. De Zweedse voormalige minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt twitterde: „Zweden? Terreuraanval? Wat heeft hij gerookt? Vragen te over.”

Wel had Fox News, een van Trumps favoriete zenders, vrijdag een clip laten zien van een documentaire over Zweedse vluchtelingen. In een interview zei de maker, Ami Horowitz, dat het Zweedse criminaliteitsniveau sterk is gestegen sinds het land afgelopen jaren veel vluchtelingen toeliet. Recente cijfers van de Zweedse Nationale Raad voor misdaadpreventie laten alleen hier en daar een lichte stijging zien. De Zweedse ambassade heeft de VS inmiddels om opheldering gevraagd.

Het fragment van Fox News, over Zweden:

„We zijn hier vandaag om de waarheid te spreken, de hele waarheid en niets dan de waarheid” zei Trump, maar zijn toespraak bevatte ook andere onwaarheden en verdraaiingen, zoals de claim dat vluchtelingen die de VS momenteel binnenkomen niet gescreend worden.

Trumps bijeenkomst was duidelijk niet bedoeld als viering van de feiten, eerder als een warm bad van bewondering van zijn aanhang. Trump nodigde een fan uit op het podium en gaf hem zelfs de microfoon.

De luidste criticus van Trump in zijn eigen partij, voormalig presidentskandidaat John McCain, zei zondag in een tv-interview dat het knevelen van de pers „het eerste is wat dictators doen.” McCain wilde niet suggereren dat Trump een dictator is, zei hij. Maar: „we moeten lessen trekken uit de geschiedenis”. Tegen de interviewer zei McCain: „Ik haat de pers. Ik haat jou. Maar we hebben jullie nodig.”