Studenten die Mahler 9 spelen, dat getuigt van ambitie

Het Nederlands Studentenorkest bestaat 65 jaar. Dat viert het orkest met een jubileumprogramma. Soms gebeurde dat wat rafelig, maar knap was het wel.

Archieffoto van het Nederlands Studentenorkest
Archieffoto van het Nederlands Studentenorkest Eduardus Lee

‘Plofstudenten’, die jagen het curriculum er in vier jaar door. Doe mij maar ‘scharrelstudenten’, zei voormalig rector magnificus van de Radboud Universiteit Bas Kortmann in zijn openingspraatje. Die ontwikkelen een brede blik. Die leren buiten de kaders denken, en spelen bijvoorbeeld een maand in het Nederlands Studentenorkest.

Het NSO bestaat 65 jaar en maakt zijn jaarlijkse tournee met een grootschalig jubileumprogramma. De formule is simpel: via audities worden de beste student-musici geselecteerd. Onder de bezielende leiding van topdirigent Jurjen Hempel repeteren ze tien dagen intensief en gaan daarna tien dagen op tournee.

Het programma was wel wat lang. De zwevende harmonieën van Takemitsu’s vioolconcert Far calls, met solist Mathieu van Bellen, zorgden bovendien voor intonatieproblemen. De Strauss-wals Freut euch des Lebens deinde prettig, en vormde een mooie opmaat voor Mahlers Negende symfonie, die eruit citeert.

Mahler 9: dat getuigt van ambitie. Vooral de langzame hoekdelen, waarin Mahler de muziek deconstrueert en soms bijna stilzet, stellen ook professionele orkesten voor een uitdaging. Hempel leidde geweldig, maar rafels waren onvermijdelijk. Lichtpunten waren er ook, zoals de mooie fluitsolo in het eerste deel. De Ländler werd traag maar lekker vet gespeeld, met een glansrol voor de fagotsectie. De hoorns klonken over de hele linie opvallend goed. Erg knap gescharreld dus.