Oost-Oekraïne

Rusland erkent paspoorten Donbas

De paspoorten en andere officiële documenten uitgegeven door pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne zijn voortaan ook in Rusland geldig. Dat heeft de Russische president Poetin zaterdag per oekaze besloten. De maatregel geldt voor documenten uitgegeven door de lokale autoriteiten aan burgers van Oekraïne en aan mensen zonder documenten. Het besluit kreeg felle kritiek vanuit Kiev. De Oekraïense president Porosjenko sprak van een „schending van het internationaal recht” en het „bewijs van de Russische occupatie” van Oost-Oekraïne. Oleksandr Toertsjynov, het hoofd van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad, noemde de maatregel een erkenning van de autoriteit van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk en een schending van de in 2015 overeengekomen Minsk-akkoorden. Daarin werden onder meer afspraken gemaakt over het herstellen van de Oekraïense territoriale eenheid, in ruil voor een aparte status voor de opstandige gebieden. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, stelde afgelopen weekend dat het besluitvoortkomt uit „humanitaire overwegingen” en zal gelden totdat de afspraken uit de vredesakkoorden zijn nagekomen en de situatie in de regio is opgelost. Afgelopen weekend spraken Rusland en Oekraïne in München met elkaar over de situatie in de Donbas. Daarbij werd een nieuwe wapenstilstand overeengekomen, nadat geweld in het oosten van Oekraïne onlangs weer was opgelaaid. De wapenstilstand is vanaf deze maandag van kracht. Volgens Lavrov is de kwestie van de paspoorten bij die bijeenkomst niet aan de orde gekomen. (NRC)