Levensmiddelenindustrie

Kraft Heinz trekt bod op Unilever in

Het Amerikaanse levensmiddelenbedrijf Kraft Heinz ziet af van zijn poging om de Brits-Nederlandse concurrent Unilever over te nemen. Dit hebben de twee bedrijven zondag in een gemeenschappelijk persbericht laten weten. Kraft Heinz is er „op vriendschappelijke wijze mee akkoord gegaan” om zijn voorstel voor „een combinatie van de twee bedrijven” in te trekken, aldus de verklaring.

Vrijdag werd bekend dat Kraft Heinz 143 miljard dollar (134 miljard euro) wilde betalen voor Unilever. Kraft Heinz voelde zich genoodzaakt met het bod naar buiten te treden, nadat het was gelekt naar de Britse pers. Unilever wees het miljardenbod direct van de hand. Een woordvoerder van Kraft Heinz laat weten dat het de bedoeling was om de overname te doen „op vriendschappelijke basis”. Om hier draagvlak voor te vinden bij Unilever, is klaarblijkelijk ook in het weekend niet mogelijk gebleken.

Een woordvoerder van Unilever verwijst naar de persverklaring, waar verder nog in staat dat de bedrijven elkaar zeer respecteren.

Wereldwijd werken 170.000 mensen bij Unilever, waarvan 3.300 in Nederland en 7.900 in het Verenigd Koninkrijk. Over de overnameplannen waren met name in het Verenigd Koninkrijk zorgen ontstaan. Eén van de grote aandeelhouders van Kraft Heinz, private equityfirma 3G, staat bekend als een harde saneerder. De Britse premier Theresa May zei na het EU-referendum in juni vorig jaar dat ze buitenlandse overnames scherper tegen het licht wil houden.

Opvallende wending: pagina S11
    • Mark Beunderman