Reportage

Kruit in voeten lijkt nat – Kasper is geen killer meer

Vitesse-Ajax Bij Kasper Dolberg loopt het niet lekker. Tegen Vitesse, waar Ajax met 1-0 won, werd de Deen gewisseld: zware benen.

Kasper Dolberg zat opnieuw niet lekker in de wedstrijd.
Kasper Dolberg zat opnieuw niet lekker in de wedstrijd. Foto ANP Pro Shots

De spotlights zijn gedoofd, althans: hij beweegt zich er niet meer in. De vergelijkingen met grootheden uit een roemrucht Ajax-verleden echoën nog ergens, maar het is alweer even geleden dat Kasper Dolberg als de nieuwe Van Basten of Ibrahimovic werd gezien. De dip is een feit, de onvermijdelijk terugval van een jonge voetbalprof die verwachtingen met magnifieke goals in zijn eerste maanden hoog wist te spannen.

Nieuwere, jongere Justin Kluiverts stelen de show en Dolberg, net als Ajax trouwens, werkt zich plichtmatig door de wintermaanden heen. „Zolang we winnen, vind ik het prima”, zegt de Ajax-spits. Zijn optredens laten zich niet meer in superlatieven uitdrukken. Hij was nuttig, niet eens heel balvast, wel belangrijk in de opmaat naar de 1-0 tegen Vitesse. „Ik ben tevreden”, zegt trainer Peter Bosz. „Hier leert hij alleen maar van.”

Gemiste strafschop

Het is kort nadat Dolberg moegestreden na een vruchteloos optreden tien minuten voor tijd naar de kant is gehaald. Ajax heeft Vitesse in de Gelredome met 1-0 verslagen. Aanvoerder Davy Klaassen rondt halverwege de eerste helft een vlijmscherpe counter over zes schijven af – één van die zes is het hoofd van Dolberg. De druk op Feyenoord is weer opgevoerd, al had een gelijkspel zomaar gekund. Klaassen mist een kwartier voor tijd een strafschop, wat de hachelijke momenten voor het Ajax-doel in de slotfase nog enerverend maakt.

Dolberg doet dan al niet meer mee. Gewisseld met zware benen, geen moment rust gehad in een slechte wedstrijd die maar op en neer bleef gaan. „Ik moest druk blijven zetten, veel rennen. Dat voel je wel.”

Hij doet zijn werk. Zolang de coach tevreden is, is hij dat ook. Maar babyface Dolberg is geen killer meer. Het kruit in zijn voeten lijkt nat, ook zondag tegen Vitesse geen kans gehad. Zo’n actie door benen heen, het lukt niet meer. Schaap in schaapskleren. Na 20 november, de dag dat Dolberg met een magistrale hattrick tegen NEC de eredivisiesensatie van de eerste seizoenshelft werd, scoorde Dolberg maar twee keer.

Goals zijn maar een onderdeel van zijn gemoedstoestand, zei hij in gesprek met NRC voor de winterstop. Belangrijker vindt hij het om goed in de wedstrijd te zitten. Ook daar is geen sprake van. Tegen Vitesse, net als tegen Legia Warschau afgelopen donderdag: het was niet veel wat de Deen liet zien. Dat zegt hij, zondag in de Gelredome, ook met zoveel woorden in die korte zinnetjes die hij zijn gehoor gunt. „Ik voelde me niet lekker in de wedstrijd zitten, de eerste ballen kreeg ik niet goed onder controle.” Hard werken dan maar. „Ik stond tegenover twee goeie verdedigers. Het was meer rennen vandaag wat ik deed.”

Tja. Dolberg: „Soms heb je zulke wedstrijden. Ik moet focussen op dat ik de bal vasthou, wat ik goed kan. Ik moet mijn kwaliteiten daar vol voor benutten.” Hoe het komt? „Soms blijkt het een andere wedstrijd te zijn dan normaal. Soms geeft het een lekker gevoel om die eerste paar ballen lekker te controleren.” Dus: „Ik moet doorgaan, doen wat ik moet doen.”

Voorbij zijn de weken waarin hij zich in al zijn pracht toonde aan het Ajax-publiek. Die keer dat de defensie van NEC hem „begeleidde als een mooie vrouw”, zoals trainer van de Nijmeegse ploeg Peter Hyballa zei na die hattrick. Die hoffelijkheid is geweest. Vitesse-verdedigers Guram Kashia (1.85 meter) en Matt Miazga (1.90 meter) zijn zo fijnzinnig als uitsmijters bij een lastige dronkenlap. Trekkend en duwend en wat dies meer zij. Dolberg begint daar zelf niet over, het siert hem. Trainer Bosz: „Kasper werd vandaag veel te weinig beschermd door de scheidsrechter. Ik verbaasde me wat daar allemaal mocht.”

Geen spoortje kritiek bij Bosz richting de speler zelf. Al weken werpt hij een verdedigingswal op bij vragen over het functioneren van Dolberg anno 2017. „Hij bindt toch twee centrale verdedigers, waardoor op de zijkant één tegen één gespeeld kon worden. Op zo’n jonge leeftijd alles moeten spelen, omdat het onze beste spits is: ja, dan heb ik toch heel veel respect voor dat ventje”, zegt Bosz.

De coach ziet de context, weegt de omstandigheden waarin hij de jonge Deen voor de leeuwen heeft gegooid in dienst eerste seizoen profvoetbal. Kan hij er bovendien wat aan doen dat hij op zijn negentiende al de beste Ajax-spits is?

Eén troost voor Dolberg: hij neemt vermoedelijk de volgende penalty bij Ajax. Klaassen miste dus, de vierde misser van elf meter van Ajax in acht penalty’s. Durft hij het aan? „Bij penalty’s maakt niet uit hoe ik speel, I guess”, zegt Dolberg. „Dan gaat het alleen maar om scoren.”