Irak

Leger begint bevrijdingsoffensief Oost-Mosul ‘dat gepaard gaat met martelingen en executies’

Het Iraakse leger is zondag begonnen met een opmars in West-Mosul, dat wordt bezet door terreurgroep IS. De westkant van de stad werd zaterdagavond bestookt met pamfletten waarop gewaarschuwd wordt voor een offensief van het Iraakse leger. De pamfletten waren een initiatief van de Iraakse luchtmacht om de burgers in West-Mosul voortijdig te waarschuwen. IS-strijders wordt gesommeerd de wapens neer te leggen. Er wonen nog zo’n 650.000 burgers in West-Mosul. Zij leven sinds juni 2014 onder IS-bezetting. Mosul wordt door de Tigris in twee helften verdeeld; het Iraakse leger heeft sinds enkele weken de oostkant in handen. IS pleegde zondag twee zelfmoordaanslagen in Oost-Mosul, waarbij vijf persoon om het leven kwamen en zeker negen anderen gewond raakten. In hetzelfde gebied kwamen vorige week tien mensen om bij een aanslag. Volgens The Guardian wordt de opmars in West-Mosul overschaduwd door berichten over en beelden van martelingen en executies, uitgevoerd door leden van de Iraakse Federale Politie. De Verenigde Naties en Human Rights Watch hebben het geweld veroordeeld. (Reuters)

    • Etienne Verschuren