Grote waterstoring Gelderland, water wordt uitgedeeld

Het gaat om Doesburg, Rijnwaarden en Zevenaar, en delen van de gemeente Rheden. Door een noodleiding hebben bijna alle huishoudens sinds zondagavond weer water.

Een auto van Vitens
Een auto van Vitens Jeroen Jumelet/ANP

In de drie Gelderse gemeenten Doesburg, Rijnwaarden en Zevenaar en in delen van de gemeente Rheden is al sinds zaterdagavond sprake van een waterstoring. Dat meldt de Veiligheidsregio Gelderland-Midden op haar website. Er zouden rond de 40.000 mensen zonder water zitten. Omdat het water in winkels zondag uitverkocht raakte wordt er zondagavond begonnen met het uitdelen van water.

UPDATE: Inmiddels hebben bijna alle huishoudens door een noodomleiding weer water, meldt Vitens. Dit water moet nog wel gekookt worden voordat het gebruikt wordt. Ook is de waterdruk laag, waardoor er niet veel water uit de kraan komt. Zorginstellingen krijgen zondagavond nog steeds noodwater uitgedeeld.

Twitter avatar crisisGM crisisGM Heeft u water nodig? Buiten het getroffen gebied komt er wel water uit de kraan. Zie hier een kaart van het gebied. https://t.co/llCNhAKSeY
Twitter avatar crisisGM crisisGM #waterstoring. Er komt weer water uit de kraan en de druk is laag. Voordat u het gebruikt: kook dit!
Twitter avatar crisisGM crisisGM #waterstoring: zorginstellingen krijgen vanavond 15 liter water (en niet 5) per bewoner.

Vitens dacht zaterdag al de oorzaak te hebben gevonden in een leiding onder de rivier de IJssel, maar dit bleek niet het euvel. Zondag werd duidelijk dat het om twee lekken zou gaan. De eerste zou inmiddels gedicht zijn, naar de tweede wordt nog gezocht. Wanneer de storing voorbij is daarom nog onzeker.

Als er maandag nog steeds problemen zijn zal er volgens de veiligheidsregio voor meer waterdistributie worden gezorgd. Dat zou bijvoorbeeld gaan om tappunten in gemeenten.