Brieven

Gelukkig en zorgeloos 88 worden

“Liever gelukkig en zorgeloos 88 worden dan de laatste tien jaar van je leven in ziekenhuizen doorbrengen om dan met horten en stoten toch nog de 93 te halen”, schrijft huisarts Tjeerd Boorsma.

Frans Rampen schetst een interessant beeld (16/2) van de in zijn ogen „ondermaatse zorg” in Nederland. Zijn berekeningen zullen ongetwijfeld kloppen, maar het meest in het oog springend is toch wel hoe makkelijk hij de belangrijkste parameter van de kwaliteit van zorg in een bijzin van tafel veegt: de mening van de patiënt. Ik zal vast een rare dokter zijn, maar ik ben vooral dokter voor mijn patiënten en niet voor de statistieken. Liever gelukkig en zorgeloos 88 worden dan de laatste tien jaar van je leven in ziekenhuizen doorbrengen om dan met horten en stoten toch nog de 93 te halen. Dat is tenminste mijn bescheiden mening.

Overigens zou het geen slecht idee zijn om de patiënt zonder verwijzing van de huisarts een specialist te laten bezoeken. Ik ben ervan overtuigd dat er slechts weinig mensen hiervan gebruik zullen maken omdat het vertrouwen in de huisartsen over het algemeen zeer hoog is. Patiënten die per se naar een specialist willen, worden nu meestal uiteindelijk toch wel verwezen. Het geeft de huisarts dan weer meer ruimte om zich bezig te houden met het welzijn van de patiënt; de specialisten kunnen zich dan wellicht op de borst kloppen omdat volgens de heer Rampen zo de kwaliteit van zorg enorm zal verbeteren. De cijfers zullen het uitwijzen.


Huisarts