Eén dode en dertig gewonden bij bomaanslag Colombia

De bom ging af in de buurt van een arena voor stierenvechten. De autoriteiten kunnen niet bevestigen of de aanslag iets te maken heeft met het stierenvechten.

Foto Ricardo Mazalan / AP

Bij een bomaanslag in de hoofdstad van Colombia, Bogotá, is zondag een politieagent om het leven gekomen. Zeker dertig mensen raakten gewond. Dat meldt persbureau AP.

De bom ging af in een riool bij een jeugdherberg in de buurt van een arena voor stierenvechten. Een paar uur later zou er een gevecht plaatsvinden in de arena.

Afgelopen maand werd het verbod op stierenvechten opgeheven en sindsdien wordt er veel gedemonstreerd. Bij deze demonstraties zette de politie traangas in en arresteerde ze demonstranten omdat ze bezoekers van het stierenvechten fysiek zouden hebben aangevallen.

Of de bomaanslag iets met het stierenvechten te maken heeft, is nog niet duidelijk. De autoriteiten zeggen nog niets te weten over het motief van de aanslag.

De burgemeester van Bogotá, Enrique Penalosa, reageerde op Twitter op de aanslag. Hij schreef:

“Wij laten ons niet intimideren door terroristen. We zullen er alles om doen om ze op te pakken.”

Verbod

In Colombia is stierenvechten de laatste jaren een onderwerp van discussie. In 2012 verbood de vorige burgemeester van Bogotá de gevechten. Het constitutionele hof trok dit verbod vervolgens weer in omdat stierenvechten cultureel erfgoed zou zijn.

In de Spaanse regio Catalonië speelt een soortgelijke discussie. Eind oktober heeft het constitutionele hof in Madrid het verbod op stierenvechten opgeheven omdat het parlement had gehandeld buiten de eigen rechtsbevoegdheid. Ook hier speelde mee dat stierenvechten onderdeel is van het Spaanse cultureel erfgoed.