Amsterdam

Kritische reacties leiden tot aanpassing erfpachtstelsel

De gemeente Amsterdam gaat de plannen voor een nieuw erfpachtstelsel zeer waarschijnlijk aanpassen. De gemeente heeft inmiddels 5.000 reacties ontvangen van mensen die het niet eens zijn met de plannen voor het nieuwe stelsel, zo liet een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg (VVD, Grondzaken) zondag weten.

In Amsterdam staan zo’n 190.000 woningen op grond van de gemeente. Huiseigenaren moeten daarom erfpacht betalen, een soort huur. In het nieuwe systeem zouden mensen die erfpacht voor eeuwig kunnen afkopen. Volgens de gemeente biedt dat meer zekerheid dan de voortdurende erfpacht, die steeds hoger wordt.

Middels een online rekentool van de gemeente konden individuele erfpachters de afgelopen weken hun toekomstige kosten binnen het eeuwigdurende erfpachtstelsel doorrekenen. Veel Amsterdammers schrokken van de bedragen die met de plannen zijn gemoeid. Het gaat vaak om tienduizenden euro’s per woning, in sommige gevallen om tonnen.

Uit een enquête van Vereniging Eigen Huis (VEH) bleek eerder deze maand dat slechts zes procent van de huizenbezitters gebruik wil maken van de mogelijkheid om de erfpacht voor eeuwig af te kopen. De belangenvereniging wil dan ook dat de plannen helemaal van tafel gaan. De gemeenteraad neemt deze zomer een definitief besluit over het nieuwe erfpachtsysteem. (NRC)