Met mensen praten? Dat lukt Wilders niet op de markt van Spijkenisse

Campagneaftrap De aftrap van de PVV-verkiezingscampagne in Spijkenisse verliep chaotisch. Omringd door tientallen politieagenten en cameraploegen liep Geert Wilders een klein stukje over de markt.

PVV-leider Geert Wilders in Spijkenisse tussen fotografen en cameraploegen. De Partij voor de Vrijheid trapt hier de campagne voor de Tweede kamerverkiezingen af.
PVV-leider Geert Wilders in Spijkenisse tussen fotografen en cameraploegen. De Partij voor de Vrijheid trapt hier de campagne voor de Tweede kamerverkiezingen af. Foto Remko de Waal/ANP

Op de markt in Spijkenisse spreekt PVV-leider Geert Wilders vooral Engels. Er zijn zeker meer dan honderd cameraploegen – veel uit het buitenland – om het begin van de PVV-verkiezingscampagne te verslaan. Het is chaos. Een vrouw valt in het publiek en raakt haar tas kwijt, mensen krijgen telelenzen in hun gezicht en worden kwaad. Fans ellebogen zich naar voren voor een selfie met Wilders.

„Geert wil graag met mensen praten”, zegt PVV-Tweede Kamerlid Barry Madlener. „Op deze manier lukt dat nauwelijks.”

Spijkenisse is voor Wilders een vast onderdeel van de campagne. In januari vorig jaar deelde hij op de markt busjes verfspray uit, die het winkelend publiek volgens hem dringend nodig had om zich te verdedigen tegen criminele vluchtelingen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 stemde 20 procent van de inwoners hier op de PVV, landelijk was dat zo’n 10 procent.

Barry Madlener is net vóór Wilders aangekomen, samen met Tweede Kamerleden Sietse Fritsma en Martin Bosma. Er zijn ook veel kandidaat-Kamerleden. Ze kijken van een afstandje toe. Heel af en toe komt er een PVV-fan op hen af, maar de mensen op de markt komen alleen voor Wilders.

Tegendemonstranten

Tweede Kamerlid Fleur Agema en kandidaat-Kamerlid Vicky Maeijer, nummer twee en drie op de lijst, blijven dicht bij Wilders. Ook de anti-Wilders-demonstranten, zo’n vijftien, zijn steeds in zijn buurt – en dus voortdurend in het zicht van de camera’s met hun bordjes ‘vluchtelingen welkom’ en ‘laat je niet bang maken’.

Foto Koen van Weel / ANP
Foto Remko de Waal / ANP
Foto Remko de Waal /ANP

„Wat doen die mensen hier”, zegt Franky van Santen (57), met op zijn pet het stadslogo van Rotterdam. Hij werkt in de haven als veiligheidscontroleur. Van Santen was eerst aanhanger van Hans Janmaat van de Centrum Democraten, daarna van Pim Fortuyn. Nu stemt hij al jaren op de PVV. Hij vindt: „Echte vluchtelingen zijn natuurlijk welkom.” Dat heeft Wilders volgens hem ook gezegd. Of in elk geval zo bedoeld. Nu zijn er te veel „gelukszoekers”.

„Wie tegen links is”, zegt Van Santen, „wordt al heel snel racist of islamofoob genoemd. Dat ben ik niet. Ik vind wel dat we voor onze idealen moeten staan. Dus als ik zie dat mensen Kerstmis of Sinterklaas willen veranderen, denk ik: dat ga je míj niet vertellen.”

Achter de Dorpskerk op de markt deelt een groepje mannen uit Waddinxveen stickers uit met de tekst ‘Géén Jihad in onze straat’ en daaronder het webadres van de extreemrechtse actiegroep Voorpost.

Geert Wilders verplaatst zich, omringd door tientallen politieagenten, heel langzaam een klein stukje over de markt. Zijn aanhangers beginnen een paar keer te roepen: „Wilders voor president.” En: „Wilders, Wilders.” Ze maken foto’s van de tegendemonstranten en roepen : „Ik pleur je op Facebook.” Jazie Veldhuyzen, die bij het anti-Wilders-groepje hoort, krijgt een Voorpost-sticker op zijn borst gedrukt en zijn bordje wordt door een vrouw afgepakt en verscheurd.

„Zie je wat er gebeurt?” zegt Jazie Veldhuyzen, jongerenwerker in Enkhuizen. „De anderen beginnen te klappen en te joelen. Dit is toch vreselijk?” Veldhuyzen snapt ook wel dat hij hier niet populair is. Maar hij wilde perse komen. „Ik vind het onverantwoord als niemand een tegengeluid laat horen wanneer Wilders eindelijk eens een keer de straat op gaat. Dit is een belangrijke politicus die discriminatie en racisme normaliseert.”

Tweede Kamerleden voor de PVV Fleur Agema (witte bodywarmer) en Vicky Maeijer (links van Agema) tijdens de aftrap van de PVV-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen.
Foto Remko de Waal / ANP
2017-02-18 11:25:05 SPIJKENISSE - PVV-leider Geert Wilders en Tweede Kamerlid Fleur Agema gaan op de foto. De Partij voor de Vrijheid trapt in Spijkenisse de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen af. ANP REMKO DE WAAL
2017-02-18 10:33:33 SPIJKENISSE - Grote mediabelangstelling voor de aftrap van de PVV-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. ANP REMKO DE WAAL
2017-02-18 11:17:13 SPIJKENISSE - PVV-leider Geert Wilders en Tweede Kamerlid Fleur Agema gaan op de foto. De Partij voor de Vrijheid trapt in Spijkenisse de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen af. ANP REMKO DE WAAL

Paar honderd fans

Kandidaat-Tweede Kamerlid Gidi Markuszower staat tussen een paar fans en kijkt tevreden. „Geweldige opkomst.” Het zijn er een paar honderd.

De PVV-campagne wordt vooral gevoerd vanaf de mobiele telefoon van Geert Wilders. Lees ook: het gaat toch altijd over Wilders

De PVV heeft zin in de campagne, zegt Markuszower. „We gaan Nederland veranderen.” Of de partij kans maakt om te regeren? „Dat andere partijen ons uitsluiten, maakt het natuurlijk moeilijk. Ik vind dat totaal ondemocratisch.”

Al heel vroeg op zaterdagochtend stonden José (65) en Piet (65) Kuipers op de markt, met hun dochter Ellen (37). Ze dragen sjaals, mutsen en speldjes van de anti-islambeweging Pegida. Ze wonen in Spijkenisse. „Er wordt zoveel onder het kleed geschoven”, zegt Ellen Kuipers. „De regering zegt dat de islam niks te maken heeft met de aanslagen. En als je bedenkt hoeveel verkrachtingen er worden verzwegen.”

Hoe zij daar dan wel van af weet? „Via internet, anoniem. Gisteren nog las ik het bericht van een vader over zijn dertienjarige dochter die was verkracht door moslims.” Wat zij en haar ouders van Geert Wilders verwachten? „Dat hij Trump achterna gaat. Dat hoop ik. Laten we hopen dat hij premier wordt.”

Na drie kwartier campagnevoeren verlaat Wilders de markt. Eén zin kwam terug in alle interviews die hij gaf: „Dit worden historische verkiezingen.”