Kijken: een virtueel uitstapje naar de Noord-Koreaanse grens

In een productie van The New York Times scroll je 360 graden door prachtige tekeningen van het grensgebied.

Noord-Koreaanse patrouille in de gedemilitariseerde zone.
Noord-Koreaanse patrouille in de gedemilitariseerde zone. Foto Lee Jin-man/AP

Het busritje vanaf de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul duurt maar 60 minuten. Het voelt een beetje als een schoolreisje, zegt tekenaar Christoph Niemann. Maar tijdens de rit wordt de stemming wel steeds minder jolig, als je door het desolate landschap rijdt en een gids vertelt over de doden die in het niemandsland gevallen zijn.

Lees ook: Kims halfbroer was niet machiavellistisch genoeg

Niemann besloot tijdens zijn vakantie naar Zuid-Korea het uitstapje te maken, naar de gedemilitariseerde zone op de grens met Noord-Korea. Als inwoner van Berlijn is hij extra geïnteresseerd in muren. Hoe kon zo’n bizarre, dodelijke muur ooit bestaan, vraagt hij zich wel eens af. Gewapend met alleen zijn tekenboek stapte hij op de bus, en het resultaat is een geweldige productie voor The New York Times.

Luisterend naar Niemanns reisverslag kun je 360 graden door zijn tekeningen gaan, en zo bijna letterlijk zijn verhaal instappen. Ook omdat fotograferen op sommige plekken niet is toegestaan blijken tekeningen een prima manier om de grens te verbeelden. Maar bovenal zijn Niemanns schetsen prachtig, door met zwart en rood de verschillende regimes en het verleden en heden met elkaar verweven.

Bekijk de productie hier: My Trip to the DMZ