Dode en 27 gewonden bij treinongeluk Leuven

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend.

Reddingswerkers bij de ontspoorde trein bij Leuven.
Reddingswerkers bij de ontspoorde trein bij Leuven. Foto Eric Vidal/Reuters

In het Belgische Leuven is bij een ontspoorde trein een dode en 27 gewonden gevallen, waarvan twee zwaargewond. Dat meldt de Belgische infrastructuurbeheerder Infrabel. Eerst was er sprake van dat het dodelijke slachtoffer niet in de trein had gezeten. Later berichtten onder andere VRT dat het toch zou gaan om een 21-jarige treinpassagier.

De trein ontspoorde zaterdagmiddag rond 13:13 uur bij het wegrijden richting De Panne. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van het ongeluk. Op afbeeldingen in Belgische media is te zien hoe een van de wagons op zijn kant ligt. De Standaard schrijft dat één van de wagons van de trein is afgebroken. Het ongeluk gebeurde in een wisselzone.

Storing rond Leuven

Volgens Infrabel zaten er een honderdtal passagiers in de trein. De Belgische premier Charles Michel was kort na het ongeluk ter plekke. Passagiers van de trein zijn door de politie Leuven opgevangen. De evacuatie was rond 14.00 uur afgerond.

Treinverkeer van en naar Leuven is onderbroken, op de route Ottignies-Leuven na. Er werden bussen ingezet. Inmiddels is de storing sinds 18.00 uur voorbij en rijden er voorzichtig weer treinen over het spoor bij Leuven.