Iraaks leger start groot offensief West-Mosul

Volgens The Guardian wordt de opmars overschaduwd door martelingen uitgevoerd door het Iraakse leger.

Een lid van een Iraakse militie vlakbij Mosul.
Een lid van een Iraakse militie vlakbij Mosul. Foto Ahmad al-Rubaye/AFP

Het Iraakse leger is zondag begonnen met een opmars in West-Mosul, dat wordt bezet door terreurgroep Islamitsche Staat. De westkant van de stad werd op zaterdagavond bestookt met pamfletten waarop gewaarschuwd wordt voor een aanstaand offensief van het Iraakse leger. Dat meldt persbureau Reuters.

De pamfletten waren een initiatief van de Iraakse luchtmacht om de burgers in West-Mosul voortijdig te waarschuwen. Op de briefjes staat dat het Iraakse leger nu ‘op West-Mosul afkomt’. Strijders van IS wordt aangeraden de wapens neer te leggen. Er wonen nog zo’n 650.000 burgers in West-Mosul. Zij leven sinds juni 2014 onder bezetting door IS.

IS-bolwerk Mosul wordt door de rivier de Tigris in twee helften opgedeeld; het Iraakse leger heeft sinds enkele weken de oostkant van de stad volledig in handen. IS pleegde zondag twee zelfmoordaanslagen in een restaurant in Oost-Mosul, waarbij vijf persoon om het leven kwamen en minstens negen anderen gewond raakten. In hetzelfde gebied kwamen vorige week tien mensen op bij een aanslag in een ander restaurant.

Martelingen en executies

Volgens de Britse krant The Guardian wordt de militaire opmars in West-Mosul overschaduwd door berichten over martelingen en executies, uitgevoerd door het Iraakse leger. Op sociale media zouden beelden te zien zijn van dergelijke oorlogsmisdaden in de straten van Mosul.

Volgens de krant doen de beelden denken aan praktijken die doorgaans worden geassocieerd met IS. De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch hebben het geweld veroordeeld.

Lees ook: Zo werd Oost-Mosul op Islamitische Staat veroverd

De Iraakse minister-president Haider al-Abadi zei in januari er van uit te gaan dat IS drie maanden later uit Irak zou zijn verdreven. De Amerikaanse militairen hielden het toen op twee jaar - voor Mosul én het andere grote IS-bolwerk, de Syrische stad Raqqa. Bij Mosul bestaan de troepen uit leden van het Iraakse leger, Koerdische milities en de Amerikaanse luchtmacht.