Zwarte Pietdebat smoort – ‘Sinterklaas zegt nee tegen boze mannen van de PVV’

Er komt geen wet die het uiterlijk van Zwarte Piet vastlegt. Een initiatief van de PVV daartoe kreeg donderdag onvoldoende steun in de Tweede Kamer.

De PVV wilde gemeenten, scholen en winkels opleggen rond het sinterklaasfeest zwarte pieten in te zetten met onder meer een „egaal zwart of donkerbruin gezicht, rood geverfde lippen, zwart krulhaar en goudkleurige oorbellen.”

PVV-Kamerlid Martin Bosma wist van tevoren eigenlijk al dat zijn wet het niet zou redden. De Raad van State had al geconcludeerd dat het voorstel in strijd is met de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het kabinet adviseerde negatief. En bijna alle partijen in de Tweede Kamer waren tegen.

Maar dit debat, zei Bosma, ging over meer dan Zwarte Piet alleen. De „oorlog tegen Zwarte Piet” staat volgens de PVV’er symbool voor de „frontale aanval op de Nederlandse cultuur”. Bosma constateerde dat kerstdiners steeds vaker eindejaarsdiners worden genoemd, dat VOC-standbeelden worden beklad en dat het paasfeest een lentefeest wordt genoemd. Hij had een folder van winkelketen Blokker bij zich van eind december waarop ‘cadeautijd’ stond gedrukt, en waarop het woord ‘Kerst’ ontbrak.

Selçuk Öztürk (Denk) ging er gretig op in. Hij verweet de „knechten van Geert” angst te zaaien en zelf bang te zijn voor een veranderende samenleving. Hij had een gedicht geschreven, namens Sinterklaas: „Sinterklaas gaat met de veranderingen mee, en zegt ‘nee’ tegen de boze mannen van de PVV.”

De meeste andere partijen in de Kamer hadden niet zo’n zin in een fel debat over identiteit. PvdA en SP vroegen een minimum aan spreektijd aan (2 minuten). CDA en SGP kwamen helemaal niet opdagen. Arno Rutte (VVD) hield het bij een pleidooi om de discussie aan „het volk” terug te geven en pleitte voor minder overheidsbemoeienis. D66-Kamerlid Kees Verhoeven zei hetzelfde: „Laat mensen er met elkaar uitkomen.”

    • Enzo van Steenbergen