Zeg met wiskunde: ‘Ik houd van jou’

Te laat. Valentijnsdag is al geweest. Maar omdat je elke dag kan zeggen dat je van iemand houdt, hier toch nog een wiskundige hartjestruc.

Hij begint met een Möbiusband. Die is hier al vaker aan de beurt geweest. Zo’n band is makkelijk te maken. Neem een lange smalle strook papier. Draai er een slag in en plak de uiteinden aan elkaar. Nu heb je een ‘ring met een slag’ die geen binnen- en buitenkant heeft.

Stel dat je hem met viltstift kleurt en aan de ‘buitenkant’ begint. Dan kom je na een tijdje vanzelf bij de binnenkant uit, en weer even later ben je terug waar je begon. Binnen en buiten lopen vloeiend in elkaar over.

Knip je zo’n Möbiusband daarna in de lengterichting doormidden, dan eindig je met een lange lus met twee slagen erin. Maar wij willen hartjes.

Die maak je zo. Maak een Möbiusring met een halve slag naar links. Maak er nog een met een halve slag naar rechts. Plak ze op elkaar. Zo, dat ze een kruis vormen waar je ze plakt (loodrecht op elkaar staan).

Knip nu de ringen in de lengte doormidden. Het maakt niet uit waar je begint: je kan steeds gewoon door blijven knippen tot allebei de ringen doormidden zijn.

Gewoon doormidden? Kijk nog eens. Misschien moet je ze een beetje in de goede vorm duwen, maar dan... twee in elkaar gehaakte hartjes. Sweet.

Te veel gedoe? Schrijf dan gewoon deze ‘wiskundeformule’ op een schoolbord: 128(wortelteken)e980. (Let op: de e in formules is altijd half zo hoog als de cijfers!) Veeg de bovenste helft van de formule weg. Zie je wat er staat?

    • Margriet van der Heijden