Zeer hoge onderscheiding voor dirigent Bernard Haitink

De 87-jarige dirigent werd in het Concertgebouw van Amsterdam benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Bernard Haitink in het Concertgebouw tijdens het zestig jaar dirigentschap met NTR.
Bernard Haitink in het Concertgebouw tijdens het zestig jaar dirigentschap met NTR. Foto Remko de Waal/ ANP

Dirigent Bernard Haitink is donderdagavond in het Concertgebouw van Amsterdam benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is een zeer hoge onderscheiding die maar enkele mensen ten deel vallen. Locoburgemeester Kajsa Ollongren reikte hem de onderscheiding uit.

De 87-jarige Haitink dirigeerde het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook vrijdag en zondag leidt hij het orkest bij het spelen van werken van Claude Debussy en Anton Bruckner. Hij debuteerde bijna zestig jaar geleden.

Lees ook: Haitink ontroert bij comeback in het Concertgebouw

‘Bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard’

De Orde van de Nederlands Leeuw is de oudste civiele orde in Nederland. Hiervoor komen mensen in aanmerking “met bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving”. Eind november vorig jaar werd de nog zeer actieve Haitink onderscheiden met de Edison Klassiek Oeuvreprijs.

Haitink studeerde viool en orkestdirectie aan het Conservatorium in Amsterdam. In 1954 en 1955 nam hij deel aan de dirigentencursus van de Nederlandse Radio Unie. Na de tweede cursus werd hij tot dirigent bij de NRU benoemd. Op 1 januari 1957 werd Haitink tot chef-dirigent van dit orkest benoemd. Hij maakte zijn debuut bij het Concertgebouworkest als invaller op 7 november 1956 en was er chef-dirigent van 1961 tot en met 1988. Elf jaar later kreeg hij van het orkest de titel van eredirigent.

Lees ook het interview met Haitink: ‘Een leven zonder dirigeren lijkt me vrij miserabel’

In het afgelopen seizoen leidde hij wereldorkesten als de Berliner Philharmoniker, het orkest van de Bayerische Rundfunk, het LSO, Chamber Orchestra of Europe, Tonhalle Orchestra Zürich en de orkesten in Chicago en Boston. Voor het voorjaar van 2018 zijn er plannen om met het Concertgebouworkest de Negende Symfonie van Gustav Mahler ten gehore te brengen.