Klaas Otto had verboden contact met medeverdachte

De oprichter van motorclub No Surrender is vrijdagochtend gearresteerd, omdat hij een verboden ontmoeting heeft gehad met medeverdachte Janus de V.

Foto P&I Studio's

Oprichter van motorclub No Surrender Klaas Otto is vrijdagochtend gearresteerd, omdat hij een verboden ontmoeting heeft gehad met zijn buurman en medeverdachte Janus de V. Dat zei zijn advocaat Louis de Leon na de beslissing van de rechtbank in Breda dat Otto terecht was opgepakt en terug moet naar de gevangenis.

Otto zat sinds juni vast voor misdrijven als brandstichting, witwassen en afpersing. Hij zou zakenpartners voor veel geld en goederen hebben afgeperst, waaronder auto’s en een speedboot. Volgens het Openbaar Ministerie gingen de bedreigingen gepaard met zo veel geweld dat getuigen bang waren om een verklaring af te leggen. Otto kwam vorige week onder strenge voorwaarden vrij en moest een enkelband dragen. Zo kon in de gaten gehouden worden of hij contact op zou nemen met slachtoffers of getuigen.

Lees ook: Een god met een motorclub

Door zijn ontmoeting met medeverdachte Janus de V. heeft hij die voorwaarden overtreden, erkent ook zijn advocaat De Leon. De ontmoeting is vastgelegd op beeld.

Ook zoon van Otto opgepakt

De politie heeft vrijdagmiddag ook de 21-jarige zoon van Klaas Otto aangehouden. Ook de zoon van de oprichter van motorclub No Surrender wordt verdacht van afpersing, maar volgens de politie wel in een hele andere zaak.

De 21-jarige werd gearresteerd op het woonwagenkamp in Bergen op Zoom waar hij met zijn familie woont. Een politie-woordvoerder zegt dat aangifte tegen hem is gedaan, maar wil verder geen details over de zaak kwijt.

Arrestatieteam

In een woonwagenkamp in Bergen op Zoom werd Otto vroeg in de ochtend aangehouden door een arrestatieteam. Een woordvoerder van de politie West-Brabant liet weten dat de arrestatie van Otto “geen alledaagse techniek” was.

“Deze mannen zijn geen winkeldieven. De woning is echt een fort, zwaarbeveiligd. Daarom heeft de commandant van het arrestatieteam besloten om met een gepantserd voertuig de woning binnen te vallen.”

De familie van Otto reageert tegenover De Telegraaf verontwaardigd op de arrestatie. Volgens hen kwam het arrestatieteam met een gepantserde wagen en lag een raam er bij hen uit. “We dachten dat het om een terroristische actie ging”, zegt de dochter van Klaas Otto.

Twitter avatar raymondmerkx Raymond Merkx Schade huis Klaas Otto goed te zien in #bergenopzoom https://t.co/O2uufmyPu7

De advocaat van Otto, Louis de Leon, liet in een reactie aan ANP weten ook verbijsterd te zijn door de inzet van een arrestatieteam: “Ze hadden ook gewoon aan kunnen bellen.”

Ook de rechterhand van Otto, Janus de V., werd vrijdagochtend gearresteerd. De V. wordt net als Otto verdacht van het schenden van vrijlatingsvoorwaarden.