Verval in Rio slaat nu al toe

Rio de janeiro 2016 Zes maanden geleden is het nog maar dat Rio de Janeiro gastheer was van de Spelen. Nu al heeft de verpaupering keihard toegeslagen.

Het verval in Rio in beeld: het Maracanã stadion (boven) is dicht, terwijl tribunestoeltjes en een tv zijn gestolen (foto’s midden). Onder: het zwemstadion nu.
Het verval in Rio in beeld: het Maracanã stadion (boven) is dicht, terwijl tribunestoeltjes en een tv zijn gestolen (foto’s midden). Onder: het zwemstadion nu. Foto’s Reuters, AP, AFP

Het olympisch bad, waar Michael Phelps vorig jaar gouden successen behaalde ligt vol rotzooi. In de toiletten op het olympisch park struikel je over hoog gras en onkruid. De ingangen van het basketbalstadion zijn gebarricadeerd, tribunes half afgebroken. Op het terrein ligt rondslingerend hout. Het olympisch park van Rio de Janeiro ligt er verwaarloosd bij. Van de beloofde bouw van scholen, sportfaciliteiten voor de jeugd, woningen en een groots opgezet recreatieoord met zwembad voor bewoners van de arme buurten is niets terecht gekomen.

Een half jaar na de Spelen lijken de sceptici gelijk te krijgen: Rio kon zich de Spelen niet permitteren. De erfenis is vooralsnog verlaten en verpauperde stadions. Al voor de Spelen riep de staat Rio de financiële noodsituatie uit: het geld was op, de staat was failliet. De Braziliaanse regering greep in gaf de staat Rio een financiële spoedinjectie zodat de Spelen niet in gevaar zouden komen.

Maar na de sluitingsceremonie werd de stad geconfronteerd met de harde werkelijkheid. Tijdens de Spelen kon de schrijnende situatie nog worden verbloemd, daarna was er geen loon meer voor politieagenten, ziekenhuispersoneel en leerkrachten. En rekeningen konden niet meer worden betaald. Het beroemde Maracanã stadion bijvoorbeeld, waar de WK-finale van 2014 werd gespeeld en vorig jaar toneel van de openings- en sluitingsceremonie van de Spelen, is al weken donker, en er is ingebroken. De elektriciteit in het stadion is afgesloten nadat een stroomrekening van anderhalf miljoen euro niet is betaald.

Geen interesse

Na de Spelen hoopten de particuliere bouwbedrijven die verantwoordelijk waren voor de bouw van het olympisch dorp dat het snel zou gaan met de verkoop van deze luxe appartementen. Van de 3.600 appartementen zijn er slechts 260 verkocht. Door de economische crisis hebben mensen geen geld om huizen te kopen.

Ook voor de stadions kwam na de Spelen geen interesse van particuliere investeerders. Het ministerie van Sport zit er nu mee opgescheept, maar er is geen geld om de beloofde plannen nu te ontwikkelen. Het gevolg is de totale verpaupering die snel gaat in het tropische Braziliaanse klimaat.

De burgemeester van Rio. Marcelo Crivella heeft een stop gezet op alle uitgaven. „Het is verboden geld uit te geven. We willen nog steeds de plannen voor de olympische stadions realiseren maar voor nu hebben we alle plannen in de wacht gezet. Wanneer het wel gebeurd kan ik niet zeggen”, aldus Crivella.