Vernieuwde Haase put hoop uit ‘zure nederlaag’

ABN Amro-toernooi Robin Haase verloor in de tweede ronde nipt van de Belg David Goffin. Het is een verlies met perspectief: hij is bevrijd na een zware tijd.

Het is een vernieuwde Robin Haase. Een die de randzaken een plek heeft kunnen geven. Een speler die niet langer tegen fysieke barrières aanloopt en geestelijk bevrijd is. Het zijn misschien woorden die bij een overwinning passen, en niet na een 5-7, 6-4, 6-4 nederlaag tegen de Belgische subtopper David Goffin. Maar het nipte verlies is er een met perspectief, met aanknopingspunten.

Het was een boeiende Nederland-België in de tweede ronde van het ABN Amro-tennistoernooi in Rotterdam. Een gevecht van ruim twee uur dat het wat ingedutte toernooi donderdagmiddag wakker schudde. Haase die vrijuit wappert met zijn forehand, met diepte, met overtuiging, met venijnige versnellingen. Tegen de razendsnelle verdediger Goffin, nummer elf van de wereld, die zich als een mug vastbijt in tegenstanders.

Haase die dicteert, Goffin die zich onder de druk vandaan schaakt. Net iets slimmer, iets constanter, iets minder fouten. Het verschil? „Heel weinig”, zegt Haase. In aantal punten: 95 tegen 103. Haase spreekt over „een hele zure nederlaag”, nadat hij begin dit jaar in Doha ook van de Belg verloor.

Nieuwe coach

Haase kan bouwen op zijn optredens in Ahoy, waar hij maandag in de eerste ronde de Duitser Florian Mayer versloeg. De samenwerking met Raymond Knaap begint zich uit te betalen. Sinds september is hij zijn coach.

„We zijn heel erg bezig om de mentale kant van scores weg te halen uit mijn hoofd en gewoon te spelen”, zegt Haase, 57ste op de wereldranglijst. Oftewel: punt voor punt tennissen, en niet afhankelijk van de stand onder druk tot andere keuzes komen. „Dat is heel belangrijk, dan ga je op den duur van deze jongens winnen.”

Hij voelt zich „fitter dan ooit”, vertelt hij. Vorig jaar maart had hij een botkneuzing, hij kon „helemaal niet meer lopen” maar herstelde snel. „Ik kan nu lopen na wedstrijden, wat normaal niet kon. Het lichaam doet mee. Mijn geest is erbij. Dan moet het op een gegeven moment gaan vallen, dat kan niet anders.”

De publiciteit en emoties rond de moord op zakenman en vriend Koen Everink, die Haase regelmatig bijstond tijdens toernooien, heeft hij een plek kunnen geven, zegt hij. Zijn oud-coach Mark de J. is verdachte in de zaak. „Natuurlijk speelt het nog af en toe een rol en zal dat ook de komende tijd nog wel eens gebeuren. Maar gelukkig ben ik een van de sterkste mentale spelers.” Haase is opgeroepen als getuige voor de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak die gepland staat voor 8 tot en met 11 mei in de rechtbank in Utrecht.

Haase ergerde zich donderdag aan het optreden van de umpire, die meerdere verkeerde calls van de lijnrechters niet durfde te overrulen. Hij sprak over „een hele slechte wedstrijd van de scheidsrechter”. Volgens Haase durven umpires minder vaak te overrulen sinds in 2006 het hawkeyesysteem is ingevoerd. Haase, uitgesproken: „Ik ben ervoor dat, net zoals ik elke dag train en probeer te verbeteren, scheidsrechters cursussen volgen. Ik ben niet boos. Maar het moet gewoon beter.”

    • Steven Verseput