Vakantievluchten Lelystad Airport vanaf 2019

De vertraging van de uitbreiding van de luchthaven blijft daarmee beperkt tot een jaar.

Foto Koen Suyk/ANP

Vliegveld Lelystad kan per 1 april 2019 definitief open voor commerciële luchtvaart. De planning van Luchtverkeersleiding Nederland is “realistisch en haalbaar”.

Dat schrijft staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) aan de Tweede Kamer. Aanvankelijk zou Lelystad Airport, dat wordt uitgebreid met een langere start- en landingsbaan en een nieuwe terminal, per 1 april 2018 opengaan voor grote vliegtuigen. Lelystad moet gaan fungeren als dependance van Schiphol. Door afspraken met omwonenden bereikt Schiphol sneller dan verwacht de grens van het maximum toegestane aantal vluchten. Tot en met 2020 mag Schiphol 500.000 vliegbewegingen toelaten, maar in 2016 zat de luchthaven al op 479.000 starts en landingen. De uitwijk van vakantievluchten naar Lelystad is daarom hard nodig.

Lees ook: Uitbreiding Lelystad Airport mag doorgaan

Haalbaarheid

Eind november moest Dijksma de Kamer echter laten weten dat opening per april 2018 niet mogelijk is. Luchtverkeersleiding Nederland kreeg de planning van de vliegroutes niet op tijd rond. Een conflict met de overheid over het korten van salarissen van verkeersleiders en gebrek aan gekwalificeerd personeel zorgden voor vertraging. Zowel Dijksma als de Kamer waren zeer ongelukkig met de vertraging. Een motie van Kamerlid Ton Elias (VVD) riep Dijksma op om te kijken of Lelystad echt niet open kan in 2018.

De brief van Dijksma aan de Tweede Kamer:

Dat kan niet, schrijft Dijksma nu, op basis van een onderzoek door het Britse bureau Helios. De onderzoekers achten de planning van Luchtverkeersleiding Nederland haalbaar, met voldoende speling om tegenvallers op te vangen. Om de uitwijk van Schiphol volgens schema te laten verlopen wil Dijksma in 2019 beginnen met meer vliegbewegingen dan de voor 2018 geplande 2.000 per jaar. Luchtverkeersleiding Nederland weet nog niet of dat kan. Dat hangt af van overleg over de dienstregeling en openingsuren. Onder meer vanwege de beperkte openingstijden zijn luchtvaartmaatschappijen tot nog toe weinig enthousiast over vliegen vanaf Lelystad. Op termijn moet Lelystad doorgroeien naar 45.000 starts en landingen per jaar.