‘Turks consulaat pakt paspoort Gülen-aanhangers af’

Op het consulaat kregen ze te horen dat ze te boek staan als voortvluchtige. Ze moeten voor de rechter in Turkije hun onschuld bewijzen.

Turks consulaat in Rotterdam.
Turks consulaat in Rotterdam. Foto Jerry Lampen/ ANP

Het Turks consulaat in Rotterdam neemt paspoorten in beslag van Turken die banden zouden hebben met de Gülenbeweging. Dat meldt dagblad Trouw. Volgens de Nederlands-Turkse krant Zaman Vandaag gaat het in totaal om negentien mensen.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat een aantal personen met de Turkse nationaliteit bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hebben aangeven dat hun paspoort is afgenomen. De woordvoerder weet niet om hoeveel mensen het gaat, “dit wordt niet centraal geregistreerd”. Het ministerie kan niet bevestigen dat het gaat om aanhangers van Fethullah Gülen.

Voor Turkse rechter onschuld bewijzen

Volgens Trouw gaat het in een geval om een vrouw die alleen de Turkse nationaliteit bezit en problemen kreeg bij de verlenging van haar verblijfsvergunning. Zij is geen aanhanger van Gülen, haar man heeft wel sympathie voor de beweging.

Lees ook: Wat doet de Nederlandse Gülenbeweging eigenlijk?

De Turkse-Nederlanders van wie het paspoort is afgepakt kregen in het consulaat te horen dat ze te boek staan als voortvluchtige. Ze kunnen pas een nieuw Turkse paspoort ontvangen wanneer ze met een eendaags paspoort naar Turkije vliegen om voor de rechter hun onschuld te bewijzen. Het risico is groot dat ze in de gevangenis belanden.

Lees ook een portret van Fethullah Gülen: Een machtige, broze man in de bossen van Pennsylvania

Naast aanhangers van Gülen, de invloedrijke geestelijke die door de Turkse regering verantwoordelijk wordt gehouden voor de couppoging van 15 juli 2016, zouden ook paspoorten ingenomen zijn van Koerden en kritische journalisten. Zo laten asieladvocaten aan Trouw weten. De Turkse ambassade in Den Haag was vrijdagochtend niet bereikbaar voor een reactie.

    • Huib de Zeeuw