Topkunstenaars tegen Trump, Le Pen en Wilders

Met de donderdag gelanceerde website Hands off our revolution komt het crème de la crème van de internationale kunstwereld in verzet tegen rechts populisme en toenemend nationalisme in de VS en Europa.

De crème de la crème van de internationale kunstwereld komt in verzet tegen het rechts populisme en toenemende nationalisme in de VS en Europa. Topkunstenaars als Steve McQueen, Anish Kapoor, Oláfur Eliasson, Wolfgang Tillmans, Ed Ruscha, Hans Haacke, Mark Wallinger. Pierre Huyghe, William Kentridge en Tacita Dean hebben zich aangesloten bij het initiatief Hands off our revolution, dat donderdag online is gegaan en is geboren als reactie op Brexit en de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS.

Kunst als politiek strijdmiddel

Op de website wordt aangekondigd dat de ruim 200 kunstenaars en instellingen die zich hebben aangesloten de komende maanden tentoonstellingen en andere evenementen zullen organiseren. In de missieverklaring stellen de kunstenaars en curatoren: „Wij geloven dat kunst kan helpen de toenemende retoriek te bestrijden van rechts populisme en fascisme en de sterke uitingen van vreemdelingenhaat, racisme, sexisme, homofobie en onverbloemde intolerantie”.

Onder de ondertekenaars zijn ook wereldvermaarde curatoren en museumdirecteuren als Frances Morris (Tate Modern) Okwul Enwezor, Hans-Ulrich Obrist, Christian Jankowski, Iwona Blazwick en Bart de Baere (MuhKa) en muzikanten als Michael Stipe en Laurie Anderson.

Ook Nederlandse kunstenaars

Uit Nederland hebben de kunstenaars Manon de Boer , David Jablonowski en Femke Herregraven en de directeuren Defne Ayas (Witte de With) en Charles Esche (Van Abbemuseum) zich aangesloten.

„Ik heb geen moment geaarzeld om me aan te sluiten”, zegt Esche. „In het licht van de aankomende verkiezingen in Nederland - die wellicht gaan leiden tot minder ruimte en minder middelen voor culturele ontwikkeling en inclusie in dit land - vind ik met name deze woorden in het manifest belangrijk: ’Het is onze taak en plicht om de sociale verhoudingen die worden bedreigd door rechts-populistische regeringen opnieuw te verbeelden en her uit te vinden. Het is onze verantwoordelijkheid om in solidariteit samen op te trekken. We zullen niet stil blijven. Het is onze rol en we hebben de mogelijkheid om onze eigen verschijningsvormen en onze eigen ruimtes te gebruiken om mensen samen te laten komen om na te denken en te debatteren over ideeën. Met helderheid, openheid en veerkracht’.”

Eerste initiatieven in maart

Initiatiefnemer Adam Broomberg stelt in The Guardian dat in maart de eerste activiteiten in musea en andere kunstinstellingen aangekondigd worden. Charles Esche geeft aan dat in het Van Abbemuseum, dat zich profileert met politiek getinte tentoonstellingen, in mei al met deelnemers van Hands Off de eerste activiteiten gepland staan. In het programma van het evenement Becoming More zullen een aantal workshops met ondertekenaars worden georganiseerd. Esche: „Deze gaan over hoe wij meer concreet antwoord kunnen geven op de huidige politieke gevaren van populisme en etnische of religieuze uitsluiting.”

Met ondertekenaars wordt volgens Esche ook al gekeken naar andere projecten.