Tony Blair roept op tot brede opstand tegen de Brexit

Voormalig premier Tony Blair wil dat de Brexit toch een Bremain wordt. Hij roept de Britten op in verzet te komen en de straat op te gaan, vanwege de schade die een vertrek uit de EU veroorzaakt.

Tony Blair wordt verwelkomd door Jean-Claude Juncker voorafgaand aan een bijeenkomst in Brussel op 25 januari 2017. Foto: Oliver Hoslet/EPA

Tony Blair was altijd al tegenstander van de Brexit, maar start nu een campagne. Tijdens een toespraak bij de pro-Europese actiegroep Open Britain zei hij vrijdag dat de Britten van mening moeten kunnen veranderen nu ze zien hoe de Brexit uit gaat pakken:

“De mensen stemden zonder dat ze de echte voorwaarden van de Brexit kenden. Nu die voorwaarden duidelijk worden, is het hun recht om hun mening te wijzigen. Onze missie is om hen ervan te overtuigen dat ook te doen.”

Hij wil dat de Britten zich met alle middelen gaan verzetten tegen het vertrek uit de Europese Unie. Hij roept de ‘Bremainers’ op de straat op te gaan om op te komen voor de Britse belangen:

“Wij moeten keihard zeggen waar het op staat en de werkelijke kosten van de Brexit openbaren. Dit is geen tijd voor terugtrekking, onverschilligheid of wanhoop, het is tijd om op te staan en te verdedigen waar we in geloven”

Scherpe toespraak

NRC-correspondent Melle Garschagen hoorde een bevlogen speech, maar twijfelt of Blair veel gehoor gaat vinden.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Typische Blair-rede: scherp, hoogdravend. Analyse die je van Corbyn, de echte Labourleider, niet hoort. Toch vraag ik mij af of dit aanslaat

Blair stelt dat premier Theresa May geobsedeerd is door een ‘harde Brexit’ en waarschuwt dat de schade groot zal zijn als Groot-Brittannië zich ook uit de gezamenlijke binnenmarkt van Europa terugtrekt.

Blair, die van 1997 tot 2007 premier was, heeft in Groot-Brittannië veel aan geloofwaardigheid ingeboet vanwege de oorlog in Irak en heeft ook niet zoveel invloed meer. De grote motor achter de Brexit-campagne - voormalig UKIP-leider Nigel Farage - wees iedereen daar via Twitter dan ook fijntjes op:

Twitter avatar Nigel_Farage Nigel Farage Tony Blair is yesterday’s man. https://t.co/6iMSx92zSj

In het referendum over een vertrek van de Britten uit de Europese Unie van juni vorig jaar, stemde 52 procent van de mensen voor.

    • Arjan Meesterburrie