In beeld

Tien jaar foto-aanwinsten in het Rijksmuseum

Vrijdag openen twee fototentoonstellingen in het Rijksmuseum. In de tentoonstelling Goede Hoop, over de geschiedenis tussen Zuid-Afrika en Nederland, heeft de Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo een eigen zaal met elf portretten van kinderen die geboren zijn na de afschaffing van de apartheid, in 1994. Tegelijkertijd toont het museum in de expositie Star-Vu tien jaar foto-aanwinsten voor de collectie 20ste-eeuwse fotografie.
Saul Leiter, Man op straat, 1955-1960. Internationaal erkende fotografen als William Klein, László Moholy-Nagy, Steve Fitch, Helen Levitt en Saul Leiter kwamen de afgelopen tien jaar in de collectie van het Rijksmuseum dankzij de sponsoring van advocatenkantoor Baker McKenzie.
Saul Leiter
Joel Meyerowitz, Parade, New York City, 1963. De nadruk van de verwervingen lag op de Amerikaanse fotografie, een deel dat nog onvoldoende was vertegenwoordigd in de collectie van het Rijksmuseum.
Joel Meyerowitz
Op de tentoonstelling Goede Hoop zijn elf portretten van Zuid-Afrikaanse kinderen te zien, geboren na 1994 (het jaar dat de Apartheid werd afgeschaft) door de Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo.
Pieter Hugo
Op de expositie ‘Goede Hoop; Zuid-Afrika en Nederland vanaf 1600’ laat het Rijksmuseum voor het eerst de minder glorieuze kant zien van de Nederlandse bemoeienis met Zuid-Afrika.
Pieter Hugo
John Gutmann, olympisch kampioene schoonspringen Marjorie Gestring, San Francisco, 1936. Aankoop met steun van Baker McKenzie.
John Gutmann
Eugene W. Smith, Spoorwegemplacement, 1955-1960.
Eugene W. Smith
Steve Fitch, Western Landmarks, Star-Vu, North America, 1980-1981.
Steve Fitch
Bruce Wrighton, 'Woolworth Shopper', Binghamton, 1987.
Bruce Wrighton
László Moholy-Nagy, Gezicht vanaf de Pont Transbordeur, 1929.
László Moholy-Nagy
Helen Levitt, Portret van een jongen, ca. 1942.
Helen Levitt
Jacques Henri Lartigue, Vliegtuigen in het veld. The Kite, the Pic 3, the ZYX23 and Zissou's glider the ZYX24, Rouzat 1910, 1910.
Jacques Henri Lartigue