Staatsbosbeheer stopt particuliere bomenkap

Het zagen door particulieren was na een dodelijk ongeluk in Emmen al opgeschort.

Vincent Jannink/ANP

Particulieren mogen geen bomen meer kappen in de bossen van Staatsbosbeheer. Het bosbedrijf ontbindt alle contracten met particulieren per direct. Aanleiding zijn recente ongelukken met bomenkap, meldt het bosbedrijf vrijdag.

Het zagen door particulieren was al opgeschort na een dodelijk ongeluk dat in januari gebeurde in Emmen. Een man kwam bij kapwerkzaamheden om het leven, nadat de boom op hem en een collega viel.

In totaal hebben 2.000 particuliere houtzagers een contract met Staatsbosbeheer. Ze mogen tegen betaling maximaal 15 kuub brandhout oogsten van bomen die door de bosdienst zijn aangewezen. Het hout is voor eigen gebruik. De contracten lopen tot 15 maart. Daarna begint het vogelseizoen en mag er sowieso geen hout meer worden gezaagd. “Klanten krijgen het bedrag van het eventueel nog niet geoogste hout op hun rekening teruggestort”, aldus Staatsbosbeheer.

Goedwerkende kettingzaag

Particulieren die bomen willen zagen, kregen van Staatsbosbeheer voorheen een contract met daarin veiligheidseisen, zoals het dragen van een veiligheidshelm en het hebben van een goedwerkende kettingzaag. Ook kregen ze een folder met informatie.

De komende maanden onderzoekt Staatsbosbeheer hoe in de toekomst om te gaan met de verkoop van brandhout aan particulieren. Het zelf kappen van bomen door particulieren is uitgesloten. “In plaats daarvan wordt de mogelijkheid onderzocht brandhout als geveld langhout aan de bosweg aan te bieden.”

    • Bas Tooms