Spaanse prinses vrijgesproken in grote belastingfraudezaak

Haar man is door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en drie maanden.

De aanklager had in 2014 al aangeraden om de zaak van de zus van koning af te doen met een boete en alleen haar man te berechten.
De aanklager had in 2014 al aangeraden om de zaak van de zus van koning af te doen met een boete en alleen haar man te berechten. Foto Manu Fernandez/ AP

De Spaanse prinses Cristina de Bourbon, de zus van koning Felipe VI, is vrijdag door de rechtbank in een grote belastingfraudezaak vrijgesproken. Haar man Iñaki Urdangarin (49) is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar en drie maanden, meldt de Spaanse krant El Mundo.

De twee behoren tot een groep van zeventien beklaagden die terechtstaan wegens fraude met overheidsgeld. Het was de eerste keer dat een lid van de Spaanse koninklijke familie in de rechtszaal moest verschijnen sinds het herstel van de monarchie in 1975. Cristina moet wel een boete betalen van bijna 265.000 euro, omdat de rechtbank oordeelt dat de prinses indirect geprofiteerd heeft van de fraude. Dat ze vrijgesproken zou worden, komt niet als een verrassing: de aanklager had in 2014 al aangeraden om de zaak van de zus van de koning af te doen met een boete en alleen haar man te berechten.

De zwager van de koning moet de gevangenis in wegens zijn rol in het Nóos-instituut dat hij na het beëindigen van zijn sportcarrière opzette. Dit lobbyde namens lokale en regionale overheden bij het binnenhalen van grote sportevenementen. Urdangarin, zijn zakenpartner en politici zouden via het instituut lagere overheden in Valencia en op de Balearen voor minstens 5,8 miljoen euro hebben opgelicht.

Affaire schaadt monarchie

Het onderzoek naar de fraude loopt al sinds 2010. Eerder pogingen om Cristina voor de rechter te krijgen sneuvelden. Na extra onderzoek lukte het twee jaar geleden alsnog om haar voor de rechter te krijgen.

Lees ook: Hola Felipe, adiós Juan Carlos. Is Felipe de redder van ’t Spaanse koningshuis?

Hoewel de prinses is vrijgesproken heeft de zaak het aanzien van de monarchie in Spanje ernstig geschaad. In 2014 deed haar vader Juan Carlos afstand van de troon en volgde zijn zoon hem op. Naar eigen zeggen trad hij af om plaats te maken voor een “nieuwe generatie”. Zijn corrupte schoonzoon en een omstreden jacht op olifanten hadden zijn populariteit echter geen goed gedaan.

    • Maarten Back