Rechtszaak

OM in Paramaribo eist 18 maanden tegen drie van de vier rappers van SFB

Rechtszaak Het Surinaamse Openbaar Ministerie beschuldigt drie SFB-leden seks te hebben gehad met een minderjarig meisje en dat te hebben gefilmd.

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft donderdag achttien maanden cel (waarvan twaalf voorwaardelijk) geëist tegen drie van de vier leden van de populaire Haagse rapgroep SFB.

Rappers Keane ‘KM’ M. (19), Francis ‘Frenna’ E. (25) en Jackie ‘Priceless’ O. (28) werden vlak voor de jaarwisseling opgepakt in Paramaribo. Ze zouden bijna twee jaar geleden, in april 2015, hebben gefilmd hoe ze seks hadden met een meisje van toen vijftien jaar oud. De video kwam op Facebook terecht en werd duizenden keren gedeeld voor hij werd verwijderd.

De drie rappers werden opgepakt toen ze met een groep Nederlandse rappers in Paramaribo waren voor een optreden. ‘Jandro’, het vierde lid van SFB (Strictly Family Business) was niet bij het incident betrokken.

De rappers en hun familie kwamen donderdag opgelucht de rechtszaal uit, meldt het ANP. Ze hadden een jarenlange celstraf verwacht – in de Surinaamse media werd over zeker vier jaar cel gesproken. SFB staat onder contract bij hiphoplabel Top Notch. Die niet op de zaak reageren.

Na het incident is aangifte gedaan, maar de moeder van het meisje trok die twee jaar later, na de arrestaties, weer in. Moeder en dochter zeiden geschrokken te zijn van de publiciteit. Het meisje verklaarde twee weken geleden in de rechtbank dat de seks vrijwillig was. Ook zei ze dat jongens op de beelden inderdaad de SFB-leden zijn. Volgens de advocaten van de rappers valt dat niet uit de video op te maken. Zij pleiten voor vrijspraak.

De Surinaamse minister van Justitie Jennifer van Dijk-Silos heeft zich meerdere keren over de zaak uitgesproken. Tegen de Surinaamse krant De Ware Tijd zei ze „trots” te zijn op de wijze waarop de politie de zaak heeft aangepakt. Eerder zei ze tegen de NOS dat ze kindermisbruik „keihard wil aanpakken”. Volgende maand is er opnieuw een zitting gepland. Het is niet bekend of dan uitspraak volgt.