Pakistaanse vergeldingsaanval in Afghanistan na bomaanslag

Bij deze bomaanslag kwamen 88 mensen om het leven. Ook hebben de veiligheidsdiensten 39 militanten gedood in Pakistan.

Een lid van de Afghaanse veiligheidsdiensten in gevecht met een lokaal filiaal van Islamitische Staat in Nangarhar. Volgens Pakistan zitten zij achter de bomaanslag in Sehwan waaar 75 mensen om het leven kwamen. Foto Noorullah Shirzada/ AFP

Pakistan heeft op vrijdagochtend meerdere vergeldingsaanvallen uitgevoerd in de Oost-Afghaanse provincie Nangarhar in reactie op de bomaanslag van afgelopen donderdag. Het doel was om een lokale afdeling van Islamitische Staat (IS) te treffen. Dat meldt persbureau AP op basis van een provinciale Afghaanse bestuurder.

Het dodental van de aanslag op een beroemd soefi-heiligdom in de Pakistaanse stad Sehwan is opgelopen tot 88. Meer dan 343 mensen raakten gewond. IS heeft de aanslag opgeëist.

De provincie Nangarhar waar de vergeldingsaanvallen plaatsvonden:

Zeker 39 Pakistaanse militanten gedood

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben de Pakistaanse veiligheiddiensten in het gehele land zeker 39 militanten gedood. Het is onduidelijk wat hun betrokkenheid was bij de aanslag. Ook zijn er 47 verdachte personen opgepakt, van wie een deel in de zuidwestelijke provincie Sindh.

Lees ook: Grimmigheid is terug in Pakistan na aanslag van IS

Volgens het Pakistaanse leger zijn militanten die zich hebben verscholen in Afghaans-Pakistaans grensgebied verantwoordelijk voor deze aanslag. Het heeft Kabul een lijst van 76 terreurverdachten overhandigd en onmiddelijke actie geëist om hen uit te leveren aan Pakistan.

Twitter avatar OfficialDGISPR Maj Gen Asif Ghafoor Afg Embassy officials called in GHQ. Given list of 76 Ts hiding in Afg. Asked to take immediate action / be handed over to Pakistan.

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft op vrijdag de aanslag veroordeeld. Hij liet weten dat zijn veiligheidstroepen vechten tegen alle terroristische groepen, waaronder IS. Volgens Ghani “laten de terroristen opnieuw zien dat ze geen respect hebben voor islamitische waarden”.

Demonstratie voor betere veiligheidsmaatregelen

Op vrijdagmiddag zijn in Shewan honderden mensen de straat opgegaan in protest tegen de gebrekkige veiligheidsmaatregelen in Pakistan. De politie gebruikte traangas om de demonstranten uit elkaar te drijven.

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif, die beloofde hard te zullen optreden tegen moslimextremisten, bezocht een aantal gewonden die worden verpleegd in een ziekenhuis in de buurt van Shewan. Samen met legeraanvoerder Qamar Javed Bajwa bracht hij ook een bezoek aan de rampplek: een veertiende-eeuws complex rond de tombe van de populaire soefi-wijze, dichter-filosoof Lal Shahbaz Qalandar.

    • Huib de Zeeuw