Overnamestrijd in zicht na miljardenbod op Unilever

Blijven Blue Band, Calvé en Unox wel Nederlands? Die vraag is actueler dan ooit sinds vrijdag bekend werd dat het Amerikaanse Kraft Heinz een bod van 143 miljard dollar (134 miljard euro) op Unilever heeft gedaan.

Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern wees het bod weliswaar direct van de hand omdat het er geen „financieel of strategisch voordeel” voor de aandeelhouders in ziet. Maar Kraft Heinz liet meteen doorschemeren zich daar niet bij neer te leggen en „uit te zien” naar het bereiken van overeenstemming.

Daarmee lijkt een overnamestrijd geboren. Kraft Heinz is naast de ketchup bekend van onder andere Honig. Het concern bestaat sinds 2015 en komt voort uit een overname van Kraft Foods door Heinz. Die overname kwam uit de koker van de Braziliaanse private-equityfirma 3G en superinvesteerder Warren Buffett. Zij bezitten de meerderheid van de Kraft Heinz-aandelen en azen nu op Unilever. Kraft Heinz is veel kleiner dan Unilever en boekt nog niet de helft van de 58 miljard euro Unilever-omzet.

De koers van Unilever steeg vrijdag met ruim 13 procent naar 44,80 euro, dat is zo’n twee euro onder het bod van Kraft Heinz. Het is nog onduidelijk hoe lang de overnamestrijd gaat duren. Volgens Britse wetgeving moet Kraft Heinz voor 17 maart kenbaar maken of het een nieuw bod wil doen. (NRC)