‘Ons sociale leven staat nu even op nul’

Spitsuur Vera de Ruijter (31) en Hans van Dijk (30) runnen webshop Brainy Days. Hij heeft er net zijn baan voor opgezegd. Zij is de creatieveling, hij doet de zakelijke kant. „Als Hans zegt dat het goed komt, komt het goed.”

Hans: „Wat zij op een dag doet, is eigenlijk veel te breed. ” Vera: „Heel hard achter die trein aan hollen en zorgen dat het kaartenhuis niet instort.”
Hans: „Wat zij op een dag doet, is eigenlijk veel te breed. ” Vera: „Heel hard achter die trein aan hollen en zorgen dat het kaartenhuis niet instort.”

Hans: „We hebben dit huis drie jaar geleden gekocht. Mijn vader heeft de hypotheek voor Vera gedekt, omdat zij toen net zelfstandige was. De ruil was dat mijn ouders af en toe in het tuinhuisje mogen logeren.”

Vera: „Ze zijn hier een keer per maand, dan gaan we vaak ook gezellig met ze uit eten.”

Hans: „Ik kom uit een heel warm nest, mijn vader is ook ondernemer.”

Vera: „In de zomer delen we wel echt de tuin. Als zij hier hun koffietje drinken terwijl wij in bed liggen, blijven de gordijnen dicht.”

Hans: „Ze gaan met zijn tweeën de hort op, pakken een trammetje naar het Museumplein. Vorige week heeft mijn vader helpen klussen met de badkamer, daarna gingen we uit eten. Deze week hebben ze een wijnproeverij, dan trekken wij weer ons eigen plan.”

Vera: „Daar hebben we best wel duidelijke afspraken over gemaakt. Zijn ouders hebben twee honden, maar die blijven in principe buiten.”

Hans: „Dat vinden ze prima. Mijn moeder vindt alles leuk. Ze liket ook alles op Facebook. Als mijn vader en ik staan te klussen, duikt zij de wasmand in.”

Vera: „Soms gaat dat wel ver. Ineens liggen mijn stringetjes netjes opgevouwen in de kast.”

Wervelwind

Hans: „’s Avonds leg ik mijn kleren klaar, ’s ochtends douche ik en eet mijn yoghurtje – dat is mijn patroontje en dan heb ik geen stress.”

Vera: „Ik ben ook niet gestresst.”

Hans: „Pff, nou als ik nog thuis ben als jij wakker wordt, word ik helemaal gek.”

Vera: „Ik doe alles door elkaar, heb geen vast ritme. Het is gewoon van, ‘oh mijn spullen liggen hier, die doe ik in mijn tas’. Ik ben echt een wervelwind. Binnen een half uur ben ik weg. Dan stap ik op de fiets en een kwartiertje later ben ik bij Brainy Days. Elke dag is verschillend: afspraken met designers, ik schrijf gastblogs of richt de winkel opnieuw in. Brainy Days begon als een soort dagboek. Mijn lookbook, mijn fotografie, alles deelde ik op die site.”

Hans: „Het begon als inspiratieplatform.”

Vera: „Daar wil ik weer naar terug. Hoe ga je van ideeën en dingen verzamelen naar een stijl, daar ben ik goed in.”

Copycats

Hans: „Copycats, daar heb jij nu veel last van. Alles is natuurlijk heel zichtbaar online.”

Vera: „Ik verkoop vaak kleding van merken uit Londen of Berlijn die nog maar 300 volgers hebben op Instagram. Daar moet ik goed voor zoeken. Maar waar ik echt blij van word, is fotograferen. Dan vliegt de tijd. De dag erna ben ik dan weer pakketten aan het inpakken, minder leuk werk.”

Hans: „Dat zijn juist taken die ik graag doe. Niet het inpakken zelf, maar organiseren hoe zo’n pakketje zo efficiënt mogelijk de deur uit gaat. Ik houd van cijfers en Excel.”

Vera: „Ik kan niks met Excel.”

Hans: „Wat zij op een dag doet, is eigenlijk veel te breed. Dan ben je niet bezig met groeien, maar met de boel drijvende te houden.”

Vera: „Heel hard achter die trein aan hollen en zorgen dat het kaartenhuis niet instort.”

Hans: „Begin dit jaar heb ik mijn baan opgezegd zodat we ons vanaf april samen helemaal op Brainy Days kunnen richten. We wilden ons leven weer beter in balans brengen. Samen onze eigen kalender beheren. Ons sociale leven staat wel even op nul.”

Sporten onder werktijd

Vera: „Ik probeer drie keer per week te sporten, maar meestal lukt twee keer. Ik zit bij een pop-up gym in het oude ING-gebouw in het Westerpark. Ik heb natuurlijk geen collega’s, dus voor mij is het daar even stoom afblazen bij bekenden.”

Hans: „Ik zit nu nog in het team dat de webshop opzet voor Converse. Nike is het moederbedrijf, dus de targets zijn heel hoog en de werkdagen lang. Ik kan sporten op mijn werk, dat wordt ook echt gestimuleerd.”

Vera: „En daar zie je iedereen in de nieuwste sportsgear. Dan wil je die natuurlijk ook weer hebben.”

Hans: „Er is een hele grote gym die ik mag gebruiken en een atletiekbaan. De realiteit is alleen dat er bijna geen tijd voor is. Ik heb wel een kluisje onder mijn bureau met tennis- en renschoenen. Nu ik straks fulltime voor Brainy Days ga werken, kan ik mijn tijd zelf indelen. Gelukkig heb ik dan nog die verzameling aan gear.”

Vera: „Als hij laat thuis is, haal ik een gevulde burrito bij de Turk. We eten wel vaak thuis, maar meestal makkelijke dingen. Een pastaatje of een salade, nooit friet of pizza.”

Hans: Ik vind het leuk om te koken en even mijn kop uit te zetten. Maandag eten we samen en daarna doe ik de financiën voor Brainy Days.”

Vera: „Hans helpt ook met de nieuwsbrief. Ik doe de opmaak en de inhoud, maar hij zorgt ervoor dat het naar de juiste mensen gaat. Hans is mijn relativerende factor. Als ik van A naar B moet dan is het eerste wat ik denk ‘Aaah, stress’. Hans zegt dan: ‘Oké Veer, er zijn twee manieren.’ Dan legt hij het uit in Jip-en-Janneke-taal. Als Hans zegt dat het goed komt, komt het goed.”

In Spitsuur vertellen stellen en singles hoe zij werk en privé combineren. Meedoen? Mail naar werk@nrc.nl