OM eist opnieuw 8 jaar cel en tbs tegen Bart van U.

Van U. staat in hoger beroep terecht voor de moord op politica Els Borst en zijn zus Loïs. Hij werd in eerste aanleg veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

Van U. op een rechtbanktekening bij de behandeling van de zaak in 2016.
Van U. op een rechtbanktekening bij de behandeling van de zaak in 2016. Aloys Oysterwijk/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep opnieuw 8 jaar cel en TBS tegen Bart van U., de man die D66-politica Els Borst en zijn zus Loïs om het leven bracht. De Rotterdamse rechtbank veroordeelde hem vorig jaar in eerste aanleg nog tot tbs met dwangverpleging oplegde. Bovenop de eis voor de dubbele moord wil het OM dat Van U. ook nog zes maanden extra de cel ingaat vanwege verboden wapenbezit.

Van U. heeft bekend dat hij in 2014 de oud-minister van Volksgezondheid heeft doodgestoken. Een jaar later kwam daar nog eens de moord op zijn zus bij. Van U., die last heeft van schizofrenie, werd vorig jaar door de rechtbank als volledig ontoerekeningsvatbaar gezien.

Het OM eiste vorige jaar in eerste aanleg ook al 8 jaar cel met tbs. Omdat Justitie het niet eens was met de straf die de rechtbank oplegde, werd hoger beroep aangetekend. Deskundigen spreken elkaar tegen over de mate van toerekeningsvatbaarheid van Van U. Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum (PBC) verklaarden eerder deze week bij de behandeling van het hoger beroep dat hij de neiging heeft „achteraf dingen te vertellen die niet zo zijn gegaan maar door hem zo worden ingekleurd” om zijn gedrag goed te praten.

Het OM volgt het oordeel van het PBC en zegt dat Van U. weliswaar sterk verminderd toerekeningsvatbaar is, maar niet onvolledig, en daarom naast tbs ook een celstraf verdient. Wel werd in de eis vastgehouden aan doodslag, in plaats van moord met voorbedachte rade.

Lees ook: Bart van U. paranoïde en schizofreen

Motief

Bij de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep afgelopen woensdag herhaalde Van U. dat hij borst doodde omdat hij een “goddelijke opdracht” zou hebben gekregen tijdens zijn zevende levensjaar om de persoon te doden die verantwoordelijk is voor het Nederlandse euthanasiebeleid. Borst bracht als ministerie in 2001 de euthanasiewet tot stand. Als reden voor de moord op zijn zus noemde Van U. dat zij hem zou hebben “gepest”.