Nijntje-tekenaar Dick Bruna (89) overleden

De geestesvader van Nijntje schreef 124 kinderboeken tijdens zijn leven.

Foto: Koen van Weel/ANP

De schrijver, tekenaar en vormgever van Nijntje is gisteravond op 89-jarige leeftijd overleden. De uitgeverij van de Nijntje-boeken, Mercis, laat vrijdag in een persbericht weten dat Bruna “rustig in zijn slaap overleed”. Bruna schreef 124 kinderboeken en werd met Nijntje bekend over de hele wereld. Hij bedacht ook Bertje de Big, de beren Boris en Barbara en koalabeertje Ko.

Bruna verkocht sinds de jaren ’60 miljoenen boeken over Nijntje, in het buitenland veelal “Miffy” genoemd. De boeken zijn in meer dan vijftig talen uitgegeven. Het konijn werd een van de meest lucratieve exportproducten van Nederland.

NRC-redacteur Thomas de Veen omschrijft Dick Bruna in de necrologie als een harde werker, die met veel inspanning juist eenvoud nastreefde:

“Figuren en objecten die zijn teruggebracht tot hun oervorm, in platte vlakken zonder diepte. Steeds hetzelfde, altijd eenvoudig. Maar niet voor Dick Bruna: „Nijntje tekenen is nog net zo moeilijk als in het begin, een zekere vlotheid heb ik daar niet in ontwikkeld”, zei hij nog op hoge leeftijd.”

Lees ook de necrologie: De universele eenvoud van Dick Bruna

Afgelopen september ontving de tekenaar nog de Max Velthuijs-prijs 2016, een driejaarlijkse prijs voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. De jury noemde hem toen “De meester van de klare lijn”. De jury prees hem dat hij “met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect kan creëren”. Zijn vrouw Irene de Jongh nam toen de prijs voor hem in ontvangst, hij verscheen nauwelijks meer in het openbaar.

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie op vrijdag noemde Mark Rutte Bruna “een groot man en een groot kunstenaar”.

Ook Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, sprak met bewondering over Bruna: “Utrecht is Dick Bruna veel dank verschuldigd, hij heeft veel voor de stad en ver daarbuiten betekend.” De tekenaar woonde zijn hele leven in de binnenstad van Utrecht en is daar ook overleden.

    • Kim Deen