Nijntje huilt - ‘een groot kunstenaar’ is overleden

Donderdagavond overleed Dick Bruna. Op het overlijden van de geestelijk vader van Nijntje kwamen vrijdag veel reacties.

Dick Bruna op archiefbeeld naast een Nijntje gehesen in een couture jurk in het Dick Bruna huis in Utrecht.
Dick Bruna op archiefbeeld naast een Nijntje gehesen in een couture jurk in het Dick Bruna huis in Utrecht. Foto Koen van Weel / ANP

Donderdagavond is Dick Bruna - de schrijver, tekenaar en vormgever van Nijntje - op 89-jarige leeftijd overleden. Op het overlijden van de geestelijk vader van Nijntje komen veel reacties.

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie op vrijdag noemde Mark Rutte Bruna bijvoorbeeld “een groot man en een groot kunstenaar”. Nijntje is volgens de premier “absoluut” Nederlands cultuurgoed. Dat zijn “natuurlijk ook de grote schilders, maar dit is massacultuur”:

“Zoveel jonge mensen hebben hiernaar gekeken en hiervan genoten.”

Cultuurminister Jet Bussemaker noemt Bruna ook “een groot kunstenaar”, meldt persbureau ANP. Volgens haar zijn vele generaties in Nederland en ver daarbuiten opgegroeid met de verhalen van Bruna. Ze noemt zijn werk “tijdloos in zijn eenvoud”, waardoor iedereen zich er wel in herkent:

“Nijntje in de Speeltuin, Nijntje op School, Nijntje in het Museum. Wie heeft ze niet gelezen?”

Nijntje pinkt samen met rode kater een traantje weg

Op Twitter verbindt cartoonist Ruben L. Oppenheimer het overlijden van Bruna met de dood van striptekenaar Jan Kruis vorige maand. In de door hem als eerbetoon gepubliceerde tekening pinken de rode kater uit Jan, Jans en de Kinderen en Nijntje samen een traantje weg.

Ook andere cartoonisten en liefhebbers publiceerden hun persoonlijke eerbetoon op Twitter:

Twitter avatar LokoCartoons Loko Cartoons Dick Bruna - weer een teken-icoon overleden #Bruna #Nijntje https://t.co/oiSu6Gk3Wb
Twitter avatar SubsurfNL Janko Bosch Dick Bruna overleden maar nijntje will live forever! https://t.co/aNnmRtTQ6M
Twitter avatar wimdaniels Wim Daniëls Bij de dood van Dick Bruna: https://t.co/SVYpLy5UtD

‘Overlijden Bruna groot verlies voor Nederlandse vormgeving

Uiteraard publiceerde ook het Nijntje Museum in Utrecht een tekening van een treurende Nijntje:

Twitter avatar nijntjemuseum nijntje museum Vandaag bereikt ons het droevige bericht dat Dick Bruna is overleden https://t.co/TPsO7wOcOt

Marco Grob, zakelijk directeur van het Centraal Museum en Nijntje Museum, noemt het overlijden van Dick Bruna een groot verlies voor de Nederlandse vormgeving. Maar zijn invloed zal tot ver in de 21e eeuw merkbaar zijn, denkt hij.

“Niet alleen is zijn werk een inspiratiebron voor andere kunstenaars, ook is Bruna ongekend populair bij onze bezoekers. De collectie van Dick Bruna die het Centraal Museum in bruikleen heeft is dan ook van grote waarde voor het museum. Ik kan gerust stellen dat Dick Bruna tot de belangrijkste kunstenaars uit onze collectie behoort, samen met Gerrit Rietveld waar hij vroeger nog zo tegen opkeek. Het Centraal Museum is er trots op dat het jong en oud kennis kan laten maken met zijn werk. Deze erfenis is universeel en blijvend.”

Marja Kerkhof, directeur Mercis bv, de uitgever van Nijntje, laat in een reactie aan ANP weten dat zij het een eer vindt “om volwassenen en kinderen over de hele wereld kennis te laten maken” met het werk van Bruna. Kerkhof:

“Het is een groot voorrecht om Dick Bruna meer dan veertig jaar persoonlijk te hebben gekend en de afgelopen twintig jaar zo intensief te hebben samengewerkt.”

Ook over de grens reacties op overlijden Bruna

De Britse krant The Guardian besteedt ook aandacht aan het overlijden van de Nederlandse tekenaar van de “zeer geliefde kinderboeken over een konijn waarvan meer dan 80 miljoen exemplaren werden verkocht”.

En ook het Amerikaanse dagblad The Washington Post staat stil bij het overlijden van Bruna:

“Decennia voordat Instagram vierkante afbeeldingen immens populair maakte, zag illustrator en kunstenaar [Dick] Bruna al de kracht daarvan. Jarenlang werden zijn boeken van Nijntje in een vierkant formaat gedrukt.”

Ook in het buitenland deelden bewonderaars vervolgens als eerbetoon tekeningen van Nijntje. Met uiteraard telkens opnieuw een traan.

Twitter avatar LucyHannaford1 Lucy Hannaford Miffy creator Dick Bruna has died aged 89 https://t.co/DBLVB6v0rN https://t.co/YqDGOV9cew
    • Maarten Back
    • Niels Posthumus