Na onderzoek materiaal journalist

‘Geen aanwijzingen voor stoffelijke resten op rampplek vlucht MH17’

. Uit beeldopnamen en verklaringen van journalist Michel Spekkers, die materiaal meenam van de plaats in Oekraïne waar vlucht MH17 neerstortte, is niet op te maken dat er nog meer stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen van de slachtoffers liggen op de rampplek. Dat schrijft minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie, VVD) aan de Tweede Kamer.

Vorige maand droeg Spekkers, samen met collega Stefan Beck, op Schiphol resten over aan het OM. Hij zei dat hij die op de rampplek in Oost-Oekraïne zou hebben gevonden. Onder het materiaal dat Spekkers meenam bleken menselijke resten te zijn. Nabestaanden eisten dat het gebied waar het vliegtuig ruim twee jaar geleden neerstortte opnieuw zou worden onderzocht.

Minister Blok schrijft nu dat uit bestudering van de beelden van Spekkers blijkt dat de uitspraken van de journalist over de aanwezigheid van resten niet stroken met de feiten. „Zijn eerdere uitlatingen dat er nog veel meer te vinden zou zijn, kan hij niet onderbouwen. Op de vele uren filmopnamen die hij als journalist ter plaatse heeft gemaakt en aan het onderzoeksteam heeft getoond, zijn geen stoffelijke resten of persoonlijke eigendommen te zien.”

Blok zegt begrip te hebben voor de wens van de nabestaanden om ter plaatse onderzoek te doen, omdat „niet valt uit te sluiten” dat daar in de toekomst alsnog menselijke resten en persoonlijke eigendommen worden gevonden. Mogelijk wordt in het voorjaar weer onderzoek gedaan. „De contactpersonen in de regio hebben kenbaar gemaakt dat in het voorjaar, als de sneeuw is verdwenen, opnieuw zal worden gezocht naar stoffelijke resten en persoonlijke eigendommen van de slachtoffers. Nederland zal in overleg met de contactpersonen kijken welke steun hierbij gewenst is.”

Het meenemen van resten bij de rampplek kwam Spekkers op veel kritiek te staan, onder meer vanwege een tweet waarin hij vroeg bij wie hij de resten moest afleveren. Spekkers bood zijn excuses aan.