De droombaan van Lilian Marijnissen

Wat is uw droombaan? NRC vraagt het deze campagne aan verschillende kandidaat-Kamerleden.

De Droombaan 1/12

‘Jinty was dood, ik ging huilend terug naar school’

Lilian Marijnissen (SP)

Verkiezingen. Wat is uw droombaan? NRC vraagt het deze campagne aan verschillende kandidaat-Kamerleden. Door Petra de Koning

Foto Merlijn Doomernik

Haar ouders, Mari-Anne en Jan Marijnissen, gingen de deuren langs voor de SP. Lilian Marijnissen was een jaar of tien en belde ook aan in de buurt. Maar dan met zelfgemaakte krantjes over dieren en de bioindustrie. Ook een keer met een lang gedicht. Ze kent het nog uit haar hoofd, het begon zo: „Kippen uit de legbatterij, ze horen er ook bij. Maar volgens sommige mensen niet, je moet toch huilen als je het ziet.”

De opbrengst van de krantverkoop was voor de Dierenbescherming. Ze was lid van Kids for Animals en vrijwilligster in het dierenasiel van Oss. Ze had een verzorgpony en ook honden, ratjes, een konijn. Ze kon, zegt ze, voor zichzelf maar één beroep bedenken: dierenarts.

Als er iets met haar huisdieren was, ging ze mee naar de dierenkliniek. Ook die keer dat hun hond Jinty was aangereden. Het was tussen de middag, de kliniek was aan het eind van hun straat. „Het was druk, wij kwamen tussendoor. De vrouw achter de balie zag ons met Jinty en zei: ‘Die is dood, leg hem daar maar neer.’ Ik denk dat ik huilend terugging naar school.”

Lees ook: Lilian Marijnissen moest zich als kind al voortdurend verdedigen

Op de middelbare school ontdekte ze dat ze niet heel goed was in vakken als biologie en scheikunde, diergeneeskunde zat er niet in. „Ik was al actief in de politiek en had bedacht dat je je dan ook kunt inzetten voor dierenwelzijn. Er zijn veel belangrijke onderwerpen, maar voor deze heb ik nog steeds bijzondere aandacht.”

Bekijk de foto’s van alle andere droombanen

Met dank aan Diergeneeskundig Centrum Oss.