Recensie

Jezus is brave kantoorman op Chuck Prophet’s beste album

‘California noir’ noemt Chuck Prophet zijn muziek die werd geïnspireerd door gedoemde liefde, gevaarlijk leven en rock-’n-roll die vingers laat bloeden. De jonggestorven sixtiesrocker Bobby Fuller, zanger van het later door The Clash gecoverde ‘I Fought The Law’, is de perfecte held in de muzikale westernromantiek van Prophets veertiende en beste soloalbum. De hard rockende songs schetsen een mythisch universum waarin Jezus een brave kantoorman was en David Bowie straalt als een nieuwe ster aan de Californische hemel. Chuck Prophet ontstijgt aan gewone americana door de literaire manier waarop hij zijn thema’s kiest, van het Bonnie & Clyde-achtige ‘Killing Machine’ tot een venijnige protestsong over de door 59 politiekogels omgekomen Alex Nieto. Doowop, glamrock en surfgitaar kleuren de muziek in 27 tinten zwart.

    • Jan Vollaard