Jaarcijfers

Aandeelhouders teleurgesteld over resultaten van tankopslagbedrijf Vopak

Daling van 9 procent
Daling van 9 procent

De aankondiging dat de brutowinst in 2016 slechts met 1 procent was gegroeid naar 822 miljoen euro, was voor veel aandeelhouders vrijdagmorgen aanleiding om hun aandelen van tankopslagbedrijf Vopak van de hand te doen. Ook de aankondiging van topman Eelco Hoekstra dat de brutowinst ook in 2017 niet zal groeien miste zijn uitwerking niet: het aandeel zakte bij opening van de beurs 9 procent.

De omzet daalde met 3 procent tot 1,3 miljard euro, wat vooral het gevolg was van het afstoten van een aantal opslagfaciliteiten in het Verenigde Koninkrijk, China en Japan. Daar staan investeringen in nieuwe opslagcapaciteit in Zuid-Afrika, Panama en de VS tegenover. Met de overname in december 2016 van drijvende op-en overslagcapaciteit voor gas van Exmar nemen de gasactiviteiten van Vopak verder toe.

De tanks van Vopak hadden een bezettingsgraad van 93 procent. Volgens Hoekstra heeft de olieprijs weinig invloed op de bezettingsgraad omdat de tanks meestal worden ingezet voor overslag en niet voor langeretermijnopslag. Hij stelde dat Vopak voorlopig in fossiele producten blijft omdat de groei van biobrandstoffen niet doorzet. Wel onderzoekt het bedrijf opslagmogelijkheden van duurzame producten als waterstof en ammoniak.