‘Het moment maakt de foto’

Het thema van de NRC Fotowedstrijd van de maand februari is ‘Stilte’. Veelvuldig gelauwerd fotograaf Kees van de Veen bekeek alvast de – bijna 3.000! – foto’s die tot nu toe zijn ingezonden.

Alleen stilte past in Auschwitz Maarten Kleijkamp

„Ik zag vooral veel landschapsfoto’s”, zegt hij. „Met name veel bomen met sneeuw. Maar ik word daar eerlijk gezegd niet erg warm of koud van. Het is te letterlijk. Stilte is ook een gevoel dat je hebt, en dat roep je bij mij niet op met een foto van een groep ganzen of een bevroren tak.”

Stil in mij

NRC fotowedstrijd Roberto ten Hoedt

Roberto ten Hoedt

Hoe moet het dan wel? „Je kan ook foto’s maken waarop je de stilte bij wijze van spreken kan horen, door juist iets of iemand te fotograferen die niet aan het lawaai deelneemt. Zoals op de foto Stil in mij van Roberto ten Hoedt. Je ziet die schreeuwende, drukke achtergrond en dan die man met zijn hondje in een hoekje ervoor. Het is een moment uit het dagelijkse leven waarop de verstilling uit de herrie van de omgeving is gehaald. Goed gezien door de fotograaf.”

Gewaagde keuze

NRC fotowedstrijd Eva Meylink

Eva Meylink

Ook mooi: Stilte van Eva Meylink. „Interessante foto, gewaagde keuze. Wat is het? Wat zien we hier? Zoeken ze iets? Maar wat dan? Er bekruipt je hier iets, en je voelt de stilte.”

Auschwitz

Als ander goed voorbeeld noemt Van de Veen Alleen stilte past in Auschwitz van Maarten Kleijkamp. „Goed moment, goede plek, goed gefotografeerd. Ik begrijp dat het bij de fotowedstrijd eigenlijk niet de bedoeling is dat de foto in het buitenland is gemaakt, maar deze laat wel mooi zien hoe het ook kan. Meer een journalistiek beeld, maar wel eentje waar je een bepaald gevoel bij krijgt. Ik wel tenminste.”

Dingen die echt zijn

Wat hij ook vaak tegenkwam: foto’s waarop met een model is gewerkt om stilte uit te beelden. „Maar waarom? Dingen die echt zijn, maken veel meer indruk.” Van de Veen heeft nog wel wat tips: „Zoek de stilte meer in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld als mensen bidden voor het eten, uitpuffen in de rust van een voetbalwedstrijd of in slaap vallen voor de tv.”

Het juiste moment

Maar het meest belangrijke: „Druk af op het juiste moment, dát is waar het bij fotografie altijd om gaat – bij een gebeurtenis, maar ook bij een portret en zelfs bij een landschap. Het maakt niet uit of de foto technisch perfect is of niet. Het moment maakt de foto, de rest is bijzaak.”

Het thema van de maand februari is ‘Stilte’. Inzenden kan tot 24 februari 17:00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd

    • Jos Jägers