Gülenisten

Paspoort afgenomen van Turken in Nederland

Het Turks consulaat in Rotterdam neemt paspoorten in beslag van Turken die banden zouden hebben met de gülenbeweging en van sommige Koerden. Dat meldt dagblad Trouw. Ze zouden volgens het consulaat te boek staan als voortvluchtig en krijgen een eendaags paspoort om voor de Turkse rechter hun onschuld te bewijzen. Volgens de Turks-Nederlandse krant Zaman Vandaag gaat het om 19 mensen. Trouw noemt een Turkse vrouw die problemen kreeg bij de verlenging van haar verblijfsvergunning. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat een aantal personen met de Turkse nationaliteit bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zegt dat hun paspoort is afgenomen. De woordvoerder weet niet hoeveel mensen, „dit wordt niet centraal geregistreerd”. (NRC)

    • Maarten Huygen