De vele porems van Akwasi

skeleton De Ghanees-Nederlandse skeletonkampioen Akwasi Frimpong kent vele gezichten.

Bastiaan Heus

Akwasi Frimpong is veel te groot voor deze foto. En hij is al helemaal te groot voor dit stukje. Niet fysiek (hij is 1 meter 71), maar zijn levensloop raast voort als een skeletonkampioen van een bobsleebaan – maar dan omhoog: geboren in Ghana op 11 februari 1986, op zijn negende naar de Bijlmer, gescout als sprinttalent, beste leerling Johan Cruijff Acadamy (internationaal), bijnaam: GoldenSprint, geblesseerde atleet die niet behandeld kan worden wegens illegale status, door Rita Verdonk afgewezene voor verblijfsvergunning (ondanks brieven van Cruijff, Terpstra en Cohen), kandidaat-Amsterdammer van het Jaar, toch Nederlander na vertrek Verdonk, onderwerp van sculptuur in de reeks ‘Porem van Mokum’, onderwerp van de documentaire The Rabbit Theory, student in de VS, stofzuigerverkoper in de VS, record-stofzuigerverkoper in de VS (Gold Digger Award), stofzuigerdistributeur met twintig personeelsleden in de VS, oprichter Golden Events Management, bobsleeër, bijna-deelnemer Olympische Spelen Sotsji, ex-sporter (eventjes), ex-ex-sporter („Ik wil niet dat als je straks negentig bent, gaat zeuren dat het nooit is gelukt”, zei zijn vrouw), oprichter Ghanese Bobslee- en Skeletonbond („Voor de Nederlandse jeugd zijn er al genoeg voorbeelden, voor de Ghanezen niet. Voor hen kan ik nog wat betekenen”), dromer van Olympische Spelen van 2022, deelnemer WK skeleton in Duitsland in februari 2017, vader in de lente van 2017 en dan… Dan is Frimpong nog steeds pas 31.

Was hij in de Verenigde Staten geboren, dan kon dit maar op één plaats eindigen: 1600 Pennsylvania Avenue in Washington DC. So true. Absolutely.

Lees ook: Met 120 op de buik de berg af