Nemen deze meedogenloze saneerders uit Brazilië Unilever over?

3G Capital De investeerders van 3G Capital maakten naam in de biersector en hebben hun vizier nu gericht op de voedingsmiddelenindustrie.

Foto Scott Olson/AFP/Getty Images

Meer dan 200 printjes per maand maken is verboden. Met 100 visitekaartjes zie je het maar een jaar te redden. Op zakenreis wordt er niet langer in Hilton-hotels maar in Holiday Inns geslapen. Een eigen kantoor als manager? Vergeet het, iedereen werkt zij aan zij aan grote tafels. Dat geldt natuurlijk alleen voor de werknemers die mogen blijven, de kans is namelijk groot dat je op straat wordt gezet.

Een ding lijkt zeker, als Kraft Heinz erin slaagt Unilever over te nemen, gaat de Brits-Nederlandse multinational op de schop. Achter Kraft Heinz zit 3G Capital, een bijzonder succesvolle Braziliaanse private-equityfirma met een meedogenloze reputatie. 3G dankt zijn naam aan de drie oprichters Jorge Paulo Lemann (met een vermogen van 29 miljard de rijkste Braziliaan) en Alex Behring en Bernando Hees (‘3’) die in de jaren zeventig zakenbank Guarantia (‘G’) begonnen.

Met 3G creëerden ze ’s werelds grootste brouwer. Eerst namen ze met hun Braziliaanse brouwconcern het Belgische Interbrew (bekend van Jupiler) over en vervolgens het Amerikaanse Anheuser-Busch (bekend van Budweiser). En passant verbeterden ze de marges drastisch en joegen ze de winst omhoog. Dat doet 3G overal waar ze binnenstapt.

Eerder genoemde harde ingrepen tekende Fortune op na de overnames van Heinz en Burger King door 3G. Een deel ervan komt voort uit een voornaam 3G-handelsmerk: ‘zero-based budgeting’. Daarbij moet iedere kostenpost ieder jaar opnieuw worden gerechtvaardigd, niet alleen de nieuwe uitgaven zoals gebruikelijk is.

Personeel is kostenpost

Personeel is ook een kostenpost die kritisch wordt bekeken. Bij Heinz verdwenen na de overname 350 van de 1.200 arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor, inclusief elf van de twaalf hoogste managers. „Je bent altijd aan het rennen. Zit altijd dicht tegen de grens aan. Je werkt heel hard en wordt continue geëvalueerd. Mensen vinden dat leuk of niet”, vertelde oprichter Jorge Paulo Lemann in een zeldzaam interview. Daar staan hoge prestatiebonussen tegenover.

3G staat bovendien bekend als een bedrijf dat oog heeft voor talent. Het benoemde de destijds 33-jarige Daniel Schwartz in 2014 tot topman van Burger King, samen met een 26-jarige financieel directeur.

Bij zowel de aankoop van Heinz als de daarop volgende overname van Kraft Foods trok 3G samen op met superinvesteerder Warren Buffett (86) van Berkshire Hathaway. Het is een bijzondere combinatie, vooral vanuit Buffetts perspectief, omdat hij erom bekend staat dat hij zich nergens mee bemoeit en juist investeert in goed geleide bedrijven zoals Coca-Cola.

Buffett benoemt die verschillen in zijn laatste aandeelhoudersbrief van bijna een jaar geleden. De 3G-topmannen „zouden geen betere partners kunnen zijn” en Buffett zegt naar „kansen” te zoeken om verdere zaken met ze te doen.

Hun oog is nu dus gevallen op Unilever. Dat zou nog wel eens problemen kunnen opleveren als Unilever in de overnamestrijd dwars blijft liggen. In zijn aandeelhoudersbrief benadrukt Buffett namelijk dat hij alleen vriendschappelijke overnames doet. „Wij van Berkshire komen alleen als we welkom zijn.”

Lees meer over Kraft en Heinz: Kleiner maar winstgevender