CBS-cijfers

De industrie zit in de lift, voor het eerst sinds 2014

Aan de langdurige omzetdaling in de Nederlandse industrie is afgelopen kwartaal een eind gekomen. Voor het eerst sinds medio 2014 veerden de opbrengsten weer iets op, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Industriebedrijven zetten in het vierde kwartaal 1 procent meer om dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Binnen de landsgrenzen ging het om een stijging van 4,5 procent. Buiten Nederland moest onze industrie nog wel genoegen nemen met een omzetdaling, van 0,8 procent.

Wat sectoren betreft werden vooral goede zaken gedaan in de aardolie-industrie en de chemie. Maar ook in andere branches was sprake van groei, bijvoorbeeld in de hout- en bouwmaterialenindustrie waar werd geprofiteerd van de steeds verder oplevende woningmarkt. In onder meer de textielindustrie daalde de omzet wel stevig.

De opleving in de industriële omzet is mede te danken aan de gestegen olieprijzen. De afzetprijzen in de industrie als geheel lagen vorig kwartaal 2,5 procent hoger dan een jaar eerder. (ANP)

    • Geertje Tuenter