Belastingfraude

Zus Spaanse koning vrijgesproken, haar man moet de cel in

De Spaanse prinses Cristina de Bourbon, zus van koning Felipe VI, is vrijdag door een rechtbank in Palma de Mallorca vrijgesproken van belastingfraude. Haar man Iñaki Urdangarin (49) is veroordeeld tot zes jaar en drie maanden cel.

De twee behoren tot een groep van zeventien beklaagden die terechtstaan wegens fraude met overheidsgeld. Het was de eerste keer dat een lid van de Spaanse koninklijke familie in de rechtszaal moest verschijnen sinds het herstel van de monarchie in 1975. Cristina moet wel een boete betalen van bijna 265.000 euro, omdat ze indirect heeft geprofiteerd van de fraude.

Dat ze vrijgesproken zou worden, komt niet als een verrassing: de aanklager had in 2014 al aangeraden om de zaak van de zus van de koning af te doen met een boete en alleen haar man te berechten. (NRC)

    • Maarten Back