baggeraar

Boskalis schrijft 840 miljoen euro af op olie- en gasactiviteiten op zee

Maritiem dienstverlener Boskalis schrijft 840 miljoen euro af vanwege de slechte omstandigen op de olie- en gasmarkt en slechte vooruitzichten. Dat heeft Boskalis vrijdag na sluiting van de Amsterdamse beurs bekendgemaakt.

Dat 2016 geen goed jaar was voor de baggeraar bleek al bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De omzet van bijna 1,2 miljard euro viel een kwart lager uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. Afgelopen zomer kondigde Boskalis aan 24 schepen uit de vaart te nemen en 650 banen te schrappen, waarvan 150 in Nederland.

Boskalis doet reddings- en bergingswerk, is een grote baggeraar en levert veel diensten voor de winning van olie en gas op zee, bijvoorbeeld voor de aanleg en onderhoud van boorplatforms.

Die laatste olie- en gastak heeft het zwaar te verduren. Vrijwel de volledige afschrijving van 840 miljoen hangt ermee samen. Volgens Boskalis is er op de markt te veel aanbod en te weinig vraag, „in het bijzonder in het segment van zwaar zeetransport”.

Boskalis schrijf in totaal 365 miljoen af op schepen. Ook schrijft Boskalis 380 miljoen euro aan goodwill af, waarvan het leeuwendeel in de boeken kwam door de overname van Dockwise in 2013. Tenslotte schrijft Boskalis 90 miljoen af op de deelneming in Smit Lamnalco, eveneens een maritiem dienstverlener.

Boskalis, dat een beurswaarde van zo’n 4,5 miljard euro heeft, benadrukt in het persbericht dat de financiële positie ondanks de afschrijving „onverminderd sterk” is. Boskalis verwacht dat de nettowinst over heel 2016 ergens tussen de 230 en 250 miljoen euro uitkomt, zoals het bedrijf in november reeds voorspelde.