Bagdad

Tientallen doden bij bomaanslag in Irak door Islamitische Staat

Bij een bomaanslag in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn donderdag ten minste 55 mensen om het leven gekomen. Het was de zwaarste aanslag in de veelvuldig door aanslagen geplaagde stad van dit jaar.

Islamitische Staat stelde zich naderhand in een verklaring op een website verantwoordelijk voor de aanslag, waarbij ook zeker zestig gewonden vielen.

IS staat in het noorden van Irak onder steeds grotere druk door de opmars van het Iraakse leger en zijn bondgenoten. De beweging heeft in reactie hierop het aantal terroristische aanslagen op doelen in Bagdad en elders in het land snel opgevoerd nadat ze eind vorige maand de oostelijke helft van de stad Mosul moest prijsgeven aan het Iraakse leger.

De afgelopen dagen is Bagdad vrijwel dagelijks opgeschrikt door aanslagen. IS deed donderdag bovendien van zich horen via zijn afdeling in Pakistan met een aanslag op een soefi-heiligdom. Daarbij kwamen zeker 80 mensen om.

De daders in Bagdad brachten hun met explosieven volgepakte auto tot ontploffing in een drukke winkelstraat in de nabijheid van een grote autodealer. Het incident had plaats in de vooral door shi'ieten bewoonde wijk al-Bayaa. IS zei in zijn verklaring dat ze het ook uitdrukkelijk op shi’ieten had gemunt.

Bij vier kleinere aanslagen in Bagdad en omgeving kwamen donderdag nog eens acht mensen om het leven en raakten dertig anderen gewond. Daags tevoren waren ook al achttien mensen bij aanslagen in de Iraakse hoofdstad gedood, waarvan een eveneens bij een autohandelaar plaatshad. (AP, BBC) .

    • Floris van Straaten