Arrestatie topman Samsung vanwege fraudezaak

Zuid-Korea Samsung-topman Jay Y. Lee is deze vrijdag gearresteerd. Hij zou betrokken zijn bij het corruptieschandaal rond oud-president Park.

Samsung-topman Jay Y. Lee.
Samsung-topman Jay Y. Lee. Foto AFP

Topman Jay Y. Lee van Samsung Group is vrijdagochtend gearresteerd vanwege zijn rol in een grote fraudezaak. Dat meldden Zuid-Koreaanse media.

Lee, die ook bekend staat als Lee Jae-yong, wordt onder meer verdacht van omkoping, verduistering en betrokkenheid bij het corruptieschandaal rondom de afgezette president Park Geun-hye.

De speciale aanklager in Zuid-Korea vaardigde vorige maand al een arrestatiebevel uit tegen de topman van het elektronicaconcern. De rechtbank in Seoul hield een aanhouding aanvankelijk tegen, maar besloot vroeg op vrijdag, na een zitting van meer dan tien uur, dat Lee toch opgepakt mag worden. Dat gebeurde dan ook meteen daarna.

Lee zou 43 miljard won (34 miljoen euro) aan steekpenningen aan de voormalige president Park Geun-hye en haar vertrouweling Choi Soon-sil betaald hebben om steun te verkrijgen voor een omstreden fusie. Ook zou de 48-jarige Lee onder ede hebben gelogen tijdens een parlementaire hoorzitting en geld hebben verduisterd.

Dat verzoek, om de topman te arresteren, werd in eerste instantie door de rechtbank afgewezen, omdat de rechter toen niet genoeg reden zag tot een arrestatie. Dat de rechtbank het arrestatiebevel nu wel handhaaft komt omdat er aanvullend bewijs, waaronder aanklachten, is aangeleverd over de rol van Lee in het proces.

Slecht voor de economie

Nadat het arrestatiebevel vorig maand uitgevaardigd werd, spraken verschillende bedrijven en media hun zorgen uit over de aanklacht tegen Lee, omdat ze bang waren dat het de economie van het land zou kunnen schaden. Samsung en gelieerde bedrijven zijn goed voor ongeveer eenderde van de totaalwaarde van de Zuid-Koreaanse beurs.

In december ontkende Lee tijdens een parlementaire hoorzitting dat er sprake is geweest van omkoping. Lee is sinds 2014 de feitelijke leider van het familiebedrijf Samsung, nadat zijn vader een stap opzij deed na een hartaanval. Zijn familie is de rijkste familie van Zuid-Korea en Lee geldt als de kroonprins.