Ajax predikt geduld met een na duurste speler in historie

Eredivisie

Ajax presenteerde vrijdag zijn Braziliaanse aanwinst David Neres, voor 12 miljoen gekocht van São Paulo. „Het is te koud om te lachen.”

Foto ANP/Olaf Kraak

De laatste stadia van zijn reis naar Amsterdam waren vrijdag op de voet te volgen via tweets op het Ajax-kanaal: ‘#WelkomDavid’. Je zag David Neres hooghouden bij de bagageband op Schiphol. Je zag Neres met losse gordel op de achterbank tijdens de autorit naar de club. En je hoorde Neres’ eerste Engelse woorden aan de supporters: ‘Let's go’.

Het ventje zei vrijdagmiddag op de perspresentatie in de Arena dat hij met Ajax kampioen wil worden en Champions League wil spelen. Pas als er gevraagd wordt waarom hij zo somber kijkt, komt er vanachter zijn lippen een beugel tevoorschijn. „Het is te koud om te lachen.”

Ajax doet rustig aan met de Braziliaanse belofte, de duurste speler sinds recordaankoop Miralem Sulejmani (16,25 miljoen euro) in 2008. „Ik ga niet op de stoel van de trainer zitten, maar zondag tegen Vitesse is in ieder geval nog te vroeg voor David”, zei directeur spelerszaken Marc Overmars. „We geven hem de tijd om zich aan te passen, leggen hem geen enkele druk op. Ik verwacht wel dat hij dit seizoen al van toegevoegde waarde zal zijn.”

Neres is negentien jaar, komt van São Paulo en kostte in ieder geval 12 miljoen euro, wat met bonussen kan oplopen. „De prijzen rijzen de pan uit”, zei Overmars. „In Brazilië ga je voor een goede speler al snel over de tien miljoen heen. São Paulo is een soort Ajax daar. En bij ons haal je ook niet zomaar iemand weg.”

Neres trekt in bij een gastoudergezin. Herman Pinkster, teambegeleider met speciale aandacht voor spelers uit Zuid-Europa en Latijns-Amerika, zal zich op de club over hem ontfermen. Er is een broer mee overgekomen, en dan zijn er nog de Nederlandse zakelijke vertegenwoordigers van Neres: Revien Kanhai en Daan Kramp van Forza Sport Group.

Binnen zeven maanden heeft Ajax nu twee keer fors betaald voor een aanvallende speler, eerder al Hakim Ziyech die voor ruim 11 miljoen van FC Twente overkwam. Frank de Boer, voorganger van de huidige Ajax-coach Peter Bosz, moest het vijfenhalf seizoen doen met de boodschap dat 7 à 8 miljoen euro het maximum was. Hij is negen maanden weg en er blijkt ineens van alles mogelijk.

Het transfersaldo blijft batig, met name door de verkoop van Arek Milik afgelopen zomer (32 miljoen naar Napoli) en de exodus van misnoegde reservespelers deze winter. „We zitten in een situatie waarin we ons dit kunnen veroorloven”, zei Overmars. Uiteraard is Neres uitvoerig bekeken en beoordeeld. „Maar alles is een gok, garanties heb je nooit.”

    • Bart Hinke